2010. szeptember 23., csütörtök

Rumos trüffel (laktózmentes)

Elfelejtettem lefotózni, de mivel az esküvőre készült a vendégeknek (egy másik bonbon társaságában, kis kék dobozban mindenkinek a tányérja mellé téve), talán érthető, hogy miért…

A recept elég nagy mennyiség (az eredeti háromszorosa), nem tudom pontosan mennyi rum került bele, talán 1-1,5 dl, ennek megfelelően igazán felnőtt-bonbon lett belőle. Én ugyanis szó szerint vettem azt a mondatot a receptben, hogy “ha nem áll össze a massza, tegyünk bele még rumot”. Aztán amikor – némi kóstolás után – öcsém közölte, hogy ez végigkarcolja az ember torkát, olyan alkoholos, áttértem a vízre. Szerintem pont jó lett, kellett bele ennyi szesz.

Nyilván normál vajból is jó, de hugi miatt nekem most olyan recept kellett, ami vagy eleve laktózmentes, vagy könnyen azzá tehető. Ebben két rizikós elem van, a vaj, amiből van laktózmentes, és a  darált keksz, aminek el kell olvasni a csomagolását.

Hozzávalók:

  • 40 dkg étcsokoládé
  • 15 dkg kókuszreszelék
  • 7-8 dkg vaj (laktózmentes)
  • 30 dkg darált keksz
  • 1-1,5 dl rum (én fehér rumot használtam, nem kőolajból készült agyonaromázott sütőrumot)
  • a külsejére kakaópor/porcukor

A csokoládét összetöröm, és vajjal vízfürdőben megolvasztom. Belekeverem a kókuszreszeléket és a kekszport, majd a rumot, és annyi vizet (ha szükséges), hogy gyúrható massza legyen belőle. golyókat formázok belőle, és porcukorba vagy kakaóporba forgatom.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Csokis perec Erről csak ilyen sötét, mobilos kép készült. És maga a recept is egy vicc, de igazából nagyon jó. És méltó párja a csokis corn flakes-nek, ami nélkül Nigella szerint nem lehet gyerekzsúrt tartani. Na szerintem enélkül sem. T… Tovább
  • Zabpelyhes, mogyoróvajas csokis keksz A korábban ígért másik Martha Stewart recept – fehérliszt nélküli keksz. Csinálhattam volna nyírfacukorral is, de ezekben a kekszekben nagyon jó az a plusz íz, amit a nádcukor hozzátesz. Az összevágott csokoládé mellé földim… Tovább
  • Duplacsokis keksz (tojásmentes) Szeretek kekszet sütni, csak összekavarom a tésztát egy tálban, a mini-fagylaltos kanalammal (cookie scoop, azaz” keksz-kanál”), kigombócolom egy tepsibe, megsütöm, és már ropogtathatjuk is a jobbnál-jobb házi, vajas kekszek… Tovább
  • Svéd mandulás keksz Szégyenletesen sokáig tartott, mire felavattam a karácsonyra kapott IKEA-s süteményes könyvemet. Botrány, tudom, de elég erősen képviselik benne magukat az olajos magok, ami csak azért baj, mert azért neki kell készülnöm, ho… Tovább
  • Fehércsokoládés mini-cheesecake Nagyon bírom a “Tiny food Party”-t, az írói azt vallják, hogy falatnyi méretben minden étel sokkal jobb. És tényleg.Ráadásul nagyon jó recepteket mellékelnek ehhez a vezérelvhez. Csipegetnivalókat, szendvicseket, desszerteke… Tovább

3 megjegyzés:

Évi írta...

Ezt ki fogom próbálni pénteken, meg tudnád mondani, hogy milyen kakaóba hempergetted? Keserű vagy cukrozott? Köszi!

Lilla írta...

keserűbe

Évi írta...

Nagyon finom lett, nekünk a porcukros verzió jött be!!!