2010. október 4., hétfő

Gombás pulykaragu répapürével

Villámgyorsan elkészül, tele van zöldséggel és szerintem abszolút kezdő-kompatibilis. És jól melegíthető, lehet vinni munkahelyre ebédre. A sárgarépapüré egyik előnye a burgonyapürével szemben, hogy kevesebb kalóriát tartalmaz (lehet amúgy burgonyapehely nélkül is készíteni, én azt tapasztaltam, hogy úgy jobb az állaga), a másik pedig, hogy sokkal jobban bírja a melegítést. És amikor másnapra főz az ember ez elég fontos szempont.

Hozzávalók:

a raguhoz:

  • 1 evőkanál olaj
  • 1 csokor újhagyma
  • 25 dkg gomba
  • 15 dkg kockákra vágott pulykamell-filé
  • 2-3 dl tejföl
  • fél dl fehérbor
  • só, bors

a répapüréhez:

  • 40 dkg sárgarépa
  • 3 evőkanál burgonya-pehely
  • szerecsendió
  • só, cukor (méz)

Az újhagymát felkarikázom és a gombát felszeletelem. az olajat felhevítem, pár percig sütöm benne a hagymát, majd hozzáadom a húst, átforgatom, és ha minden oldala kifehéredett, belekeverem a gombát. Pár percig nagy lángon együtt pirítom a húst a gombát és a hagymát, majd hozzáöntöm a bort, és közepes lángon, fedő alatt kb. 10 percig főzöm/párolom. Közben elkészítem a köretet, a répát megpucolom, kis darabokra vágom, és kevés vízben (nem kell ellepje elég ha kb. a répa 2/3-áig ér a víz) megfőzöm. A megfőtt répát leszűröm, a főzővizet félreteszem, összeturmixolom (és közben adok hozzá a főzővízből), belekeverem a burgonyapelyhet, sóval, szerecsendióval és egy kevés cukorral vagy mézzel ízesítem. A húshoz keverem a tejfölt, összeforralom, sóval borssal ízesítem, és a répapürével tálalom.

2 fős adag.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Keleti tojásos sült rizs Gyors ázsiai egytálétel. Lehet hússal, hús nélkül, vagy akár rákkal is készíteni, én csak egy kevés húsos szalonnát használtam hozzá. A szállítást és a melegítést is jól bírja, egyszóval tökéletes hétköznapi fogás. Hozzáv… Tovább
  • Töltött grillezett gomba III. Töltött gomba - már megint… Sok lehetőség rejlik benne, és minimáliskonyhai erőfeszítés igényel (pláne, hogy a nincs kedvem főzni napokon segít ‘az embör’). Vannak napok, amikor ez a legelső szempont a főzésnél. Mi tart a … Tovább
  • Gombás-sonkás sült tészta Sokszor marad mindenféle alapanyagból 5-10-15 dkg, ami önmagában nem sok mindenre jó, különösen, ha nem 1 főre kell főzni. Ennek a sült tésztának az alapja a megfőtt olasz tészta, és a sajtos besamelmártás, ezt aztán minde… Tovább
  • Póréhagymás csirkemell tejszínes mártásban Mindenkinek van valamilyen bűnös élvezete, kinek a csokoládé, kinek az alkohol, nekem a tejszínes szószos húsok. Nem kellene, mert hizlal, meg magas a koleszterinszintem, de néha egyszerűen muszáj. A csirkehús-tejszín páro… Tovább
  • Lecsós csirke Kicsit megtévesztő a cím, mert ez a lecsó nem a magyar lecsó, hanem az olaszok peperonata-ja. Úgyhogy se zsír se pirospaprika se hasonló dolgok. Csak hagyma, paprika és paradicsom. A hámozott, darabolt paradicsomot termész… Tovább

0 megjegyzés: