2010. október 5., kedd

Burgonyás pogácsa


Mohánál találtam a receptet. És csak annyit tudok rá mondani, hogy ‘úá’. Egyszerű volt megcsinálni, másnap is finom, könnyű bánni a tésztával, és még hajtogatni sem kellett túl sokat, a megkenés-feltekerés a több kör hajtogatás helyett roppant szimpatikus dolog.
Hozzávalók:
  • 15-18 dkg krumplipüré
  • 30 dkg liszt
  • fél csomag porélesztő (3 g)
  • só, kb. 1 kávéskanálnyi
  • 5 dkg vaj
  • kb. 0,8 dl tej
  • csipet cukor
a kenéshez:
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 púpos evőkanál liszt
a tetejére:
  • szezámmag
  • 1 tojás
A lisztet összekeverem az élesztővel a sóval és a cukorral. A vajat és a tejet addig melegítem, amíg a vaj elolvad, és a krumplipürével együtt a liszthez adom. Pár percig gyúrom/dagasztom, ha szükséges adok még hozzá tejet/lisztet, és letakarva kétszeresére kelesztem. Lisztezett deszkán kinyújtom, a kenéshez szánt vajat és lisztet összekeverem, megkenem vele a tésztát, és feltekerem. Konyharuhával letakarom és kb. 30 percig kelesztem. Kb. ujjnyi vastagra nyújtom, megkenem a felvert tojással, megszórom szezámaggal, kb. 3x3 cm-es darabokra vágom, és sütőpapírral bélelt tepsiben, előmelegített sütőben, 200 fokon (légkeveréssel) megsütöm (kb. 15 perc).
2 tepsinyi lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Kukoricalepény avokádóval A GoodFood szerint ez egy tipikus ausztrál reggeli (brunch). Sajnos mostanában ritkán érünk rá egy ráérős-kiadós brunch-ra, ezért vacsora és ebéd lett belőle. Hozzávalók: 2 doboz kukorica konzerv (330 g-os) … Tovább
  • KarfiolkrémlevesKevés kommenttel, mert elfáradtam a mai kolbászolásban. Az egybehangzó vélemény szerint sokkal jobb, mint a “sima” karfiolleves. Hozzávalók: kb. 17 dkg karfiol (tisztítva) 1 közepes krumpli 1 kis fej hagyma só, … Tovább
  • Mokka muffin Rákaptam cseppet a muffin-sütésre. Általában ízekre kattanok rá, most úgy tűnik inkább egy forma van soron. Gondolom közre játszik benne az is, hogy a sarkon a sparban a péksütemények között egészen guszta muffinok is vanna… Tovább
  • Túrós bukta Ez nem olyan, mint a menzákról ismert lekváros bukta – hatalmas, csupa tészta, és meg lehet tőle fulladni… Egyik sokkoló gasztro élményem a menza-pékség vonalon előforduló hatalmas, hot dognyi bukta. Az én buktám, könnyű l… Tovább
  • Sajtos-paradicsomos kosárkák – VKF! XXVI. Végre én is indulok egy VKF!-en. Sosem az elhatározás hiányzott. Inkább az őrült maximalizmusom, hogy ha valamiben gyengének érzem magam, akkor inkább neki sem állok, mert ha nem tudok a magam mércéjével mérve megfelelő sz… Tovább

2 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon guszták

Felhőlány írta...

Harapnivalóan jól néz ki! :) És milyen szép leveles a tészta!