2010. október 1., péntek

Túrós brownie

A csokoládés kis szakácskönyvemből van a recept, minimális változtatással (pekándió helyett kókusz és kevesebb cukor). eléggé hammnyammm… meg egyszerű is. egyetlen hátránya, hogy viszonylag sokáig tart megcsinálni – sokat sül meg aztán hűlnie is kell…
Hozzávalók:
  • 1 doboz (20-25 dkg) sovány túró
  • 20 dkg cukor (további csökkentés: 15 is elég)
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • 2 tojás
  • 3 evőkanál kakaópor
  • 10 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 5 dkg kókuszreszelék
  • 10 dkg vaj
a tetejére:
  • 4 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál tej
  • 8 dkg porcukor
  • 2 evőkanál kakaópor
  • tortadara, dekorcukor, dió, mogyoró stb.
A tésztához kimérem a cukrot, öt evőkanálnyit kiveszek belőle és a vanília-kivonattal együtt a túróhoz keverem. A maradékot habosra keverem a tojásokkal és a kakaóporral, és közben megolvasztom a vajat. A tojásos masszához keverem az olvasztott vajat, a lisztet, a sütőport és a kókuszt. alaposan összekeverem, és kivajazott (kb. 20x20as) tepsibe kanalazom a felét. Rákenem/kanalazom/öntöm a túrókrémet, befedem a maradék tésztával, és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 40-45 perc alatt megsütöm. A mázhoz a vajat és a tejet addig melegítem, amíg elolvad a vaj, majd lehúzom a tűzhelyről, belekeverem a cukrot és a kakaót és a langyos/kihűlt süteményre kenem. Megszórom dekorcukorral/kókuszreszelékkel és miután a máz megdermedt, kockákra vágva tálalom.
kb. 20x20-as tepsihez való adag.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Kókuszos-kakaós csiga Több blogon is láttam muffin tepsiben sütött élesztős csigákat, nagyon megtetszett az ötlet, mert így nem kell sütés után a szétszedegetésükkel bajlódni. A forma és a sütemények vajjal kenésétől minden darabnak ropogós szé… Tovább
  • Borsófőzelék liszt nélkül Egy ideje kíváncsi voltam, milyen a főzelék, ha nem hagyományos módon, rántással vagy habarással készül, hanem saját anyagú sűrítéssel. Biztos van ennek valamilyen neve, aki tudja, írja meg. A lényege, hogy a szokásosnál k… Tovább
  • Sajtos makaróni „Mac ’n’ cheese”, azaz sajtos makaróni, az angolszász anyukák egyik receptje arra az esetre, ha sok éhes gyereket akarnak jóllakatni. Természetesen ennek is van már por változata a nagy vízen túl, amihez csak vizet kell ke… Tovább
  • Sajtos fűszeres rúd Nem képmanipuláció, és nem is 10 „tanyasi” tojássárgája az oka, hogy ennyire sárga a képen a sajtos rúd, hanem a curry, amitől fűszeres és különleges lett. Langyosan a sütőből kivéve a legjobb, a nagy része elfogyott akkor… Tovább
  • Sült rizspuding Gyorsan összerakható desszert, aminek egyedüli hátránya az, hogy két és fél órára lefoglalja a sütőt. Egyébként teljesen kezdőknek való, csak össze kell keverni a hozzávalókat és betenni a sütőbe. A cukros tej a sütés végé… Tovább

2 megjegyzés:

Gigi írta...

Szia Lilla,

Nagyon tetszik a recept, ki szeretném próbálni. A tésztához mennyi vajat kell használni? 10 dkg?

Gigi

Lilla írta...

aha. javítottam is a hozzávalókat :-)