2010. október 28., csütörtök

Körtés-gorgonzolás rizottó

Levinél az aktuális kedvenc rizottó, én még nem döntöttem el, bár eléggé esélyes, mindenesetre hatalmas nagy ‘úá’ és hamarosan újra kéne főzni… (ez se gyakori, amit képes lennék akár másnap újra elkészíteni)

Hozzávalók:

  • 1 közepes vagy 2 kisebb hagyma
  • 20 dkg kerekszemű rizs
  • 1 pohár száraz fehérbor
  • kb. 12 dkg gorgonzola
  • kb. 15 dkg húsos szalonna (pl. kolozsvári)
  • 3 nagyobb körte
  • (olívaolaj)
  • só, bors
  • diónyi vaj
  • zöldség-alaplé

A hagymát és a szalonnát felkockázom, és ha szükséges, kevés olaj hozzáadásával pár percig sütöm (a szalonna süljön meg de a hagyma ne égjen meg). Hozzáadom a meghámozott és felkockázott körtét, kicsit sütöm, majd belekeverem a rizst, és miután opálossá váltak a szemek, hozzáöntöm a bort. Ha beszívta az összes bort, forró zöldségalaplevet adagolok hozzá, és folyamatos keverés mellett megfőzöm. Leveszem a tűzhelyről, belekeverem a vajat és a gorgonzolát, és ha szükséges, sózom, borsozom.

4 fős adag. (előételnek több)

Kapcsolódó bejegyzések

  • Csőben sült gombás-darált húsos tészta Ízvilágában kicsit hasonlít a bolognai ragus lasagnéhez, mert ezt is sajtos besamel, darált húsos paradicsomos ragu és tészta alkotja. Van azonban néhány lényeges különbség: sertéshús, gomba, és egyszerűbb összeállítani. A… Tovább
  • Póréhagymás cannelloni Gyorsan akartam valamit összeütni másnapra, ezért száraztésztához nyúltam. Az a remek a cannelloniban és a lasagneban, hogy nem kell előfőzni, sokszor a mártással sem kell órákig vacakolni, a sütőben pedig már „magától kés… Tovább
  • Gombás rizottó A rizottó az egyik kedvenc ételem, gyorsan elkészül, és mindig az évszaknak megfelelőn lehet variálni. És nem utolsósorban nem igényel sem sok edényt, sem különleges konyhai eszközöket. Ezért aztán kb. kéthetente egyszer a… Tovább
  • Csőben sült brokkoli Ritkán eszem brokkolit, mert „egyesek” a puszta említését sem bírják, a szagáról és a látványról nem is beszélve. Ezért amikor végre hozzájutottam, olyan formában akartam elkészíteni, hogy jól érvényesüljön az íze, és ne k… Tovább
  • Nasi goreng A nasi goreng indonéz rizses egytálétel, amit általában reggelire esznek, és az előző napi maradék főtt rizsből készítik. Másfajta zöldségeket is lehet hozzá használni, sőt csirkehússal vagy garnélával is dúsítható, nem cs… Tovább

0 megjegyzés: