2010. november 14., vasárnap

New York cheesecake aka sajttorta


“Amerikai” napot tartottunk, felavattuk az elektromos grillezőt (nagyon jó, csak kicsit nagy és sokat kell pakolászni hogy elővegyük meg aztán elrakjuk) egy jó kis hamburger-sütéssel, utána pedig ez a meggy-öntetes cheesecake volt a desszert. Levi kb. úgy van a cheesecake-kel, mint a Jóbarátokban Rachel és Chandler, még a földről is megenné. :-)
A szakácskönyvtár sorozat sütemények kötete volt a kiindulópont, amitől 3 részletben tértem el. Philadelphia krémsajt helyett lidl vödrös krémtúrót használtam (sokkal olcsóbb, kevesebb benne a zsír, és a végeredmény ugyanúgy frenetikus), kevesebb cukrot raktam bele, és áfonya helyett meggyből készült az öntet. Egyrészt ez volt kéznél, másrészt jobb szeretem a meggyet.
Levi szerint elértem a maximumot cheesecake témakörben, innentől leállhatok a kísérletezéssel.
Hozzávalók:
az alaphoz:
  • 18 dkg keksz (zabfalatok)
  • 8 dkg vaj
a krémhez:
  • 40 dkg krémsajt/krémtúró
  • 2 tojás
  • 12 dkg cukor
  • 2 evőkanál vanília kivonat
  • 40 dkg tejföl
az öntethez:
  • 25 dkg (mirelit) meggy
  • 6 dkg barna nádcukor
  • 1 púpos teáskanál keményítő
A kekszet aprítóval finomra töröm, összekeverem az olvasztott vajjal és egy 18 cm-es kapcsos tortaforma aljába nyomkodom. A krémtúrót/krémsajtot összekeverem 1 evőkanál vanília-kivonattal, 7 dkg cukorral, és a két tojással. a kekszalapra öntöm, és előmelegített sütőben, 190 fokon 30 percig sütöm (tepsin, nem rácson, mert kifolyik belőle a vaj egy része, és büdös lesz, és sokat kell takarítani utána). Kiveszem a sütőből, 20 percig pihentetem, és a tejfölt összekeverem a maradék cukorral és vanília-kivonattal. A torta tetejére öntöm, és még 15 percre visszateszem sülni. Hagyom teljesen kihűlni, majd pár órára (egy éjszakára) hűtőbe teszem. Az öntethez egy fazékba teszem a meggyet, hagyom kiolvadni, majd összekeverem a cukorral és a keményítővel. Közepes lángon pár percig főzöm, hogy a meggy megpuhuljon, és a keményítőtől kicsit besűrűsödjön a leve. A tortát kiveszem a formából, és a hideg meggymártással meglocsolva tálalom.
18 cm-es torta lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Málnás benyomott keksz Egyszerű “benyomott”, málnalekvárral töltött keksz az IKEA süteményes könyvből. Nekem túl édes volt, úgyhogy csak kettőt ettem belőle, de Levi 1,5 nap alatt eltüntette a többit, neki nagyon tetszett. :-)Az eredeti recept bur… Tovább
  • Német palacsinta – “Dutch baby pancake” Magyarul német, angolul dutch (holland)? Hogy is van ez… így :-)Pennsylvania-i holland = német, meg egy kis félrefordítás, meg amúgy is lehet, hogy egy kislány találta ki a nevet.A lényeg: egy kis turmixolás, 20 perc a sütőb… Tovább
  • Kávés-fehércsokoládés benyomott keksz Kissé sok vajat vásároltam, úgyhogy sütni kellett. Meg amúgyis két este alatt ledaráltam egy Hannah Swensen könyvet, úgyhogy két vágyam volt: keksz és kávé. Egy-egy kötet napokra megemeli a koffein-fogyasztásomat. És a keksz… Tovább
  • Norvég vaníliás tekercs Van egy előnye annak, ha az ember beteg és a takaró alatt didereg: ilyet kap uzsonnára. Én legalábbis. Amikor Levi orra alá dugtam a receptet, először elsápadt, hogy de hát ez biztos bonyolult, meg egy oldal a könyvben meg h… Tovább
  • Bounty torta A recept alapja a Táfelspicc-ről van (ez se gyakran fordul elő velem). Szembejött a kókusz és a csokoládé, és tudtam, hogy nekem ez KELL. Mivel kettőnk közül csak én ehetek olajos magvakat, külön sütni-főzni meg utálok, ezér… Tovább

4 megjegyzés:

Mézigörl írta...

Kiváló recept, gyönyörű a fotó is! Viszem is...:)))

Elif írta...

Csodás!

Névtelen írta...

Most próbáltam ki ezt a receptet, nagyon bejött mindenkinek, aki kóstolta a végeredményt! Imádjuk! :)

Lilla írta...

:-)