2010. november 14., vasárnap

New York cheesecake aka sajttorta


“Amerikai” napot tartottunk, felavattuk az elektromos grillezőt (nagyon jó, csak kicsit nagy és sokat kell pakolászni hogy elővegyük meg aztán elrakjuk) egy jó kis hamburger-sütéssel, utána pedig ez a meggy-öntetes cheesecake volt a desszert. Levi kb. úgy van a cheesecake-kel, mint a Jóbarátokban Rachel és Chandler, még a földről is megenné. :-)
A szakácskönyvtár sorozat sütemények kötete volt a kiindulópont, amitől 3 részletben tértem el. Philadelphia krémsajt helyett lidl vödrös krémtúrót használtam (sokkal olcsóbb, kevesebb benne a zsír, és a végeredmény ugyanúgy frenetikus), kevesebb cukrot raktam bele, és áfonya helyett meggyből készült az öntet. Egyrészt ez volt kéznél, másrészt jobb szeretem a meggyet.
Levi szerint elértem a maximumot cheesecake témakörben, innentől leállhatok a kísérletezéssel.
Hozzávalók:
az alaphoz:
  • 18 dkg keksz (zabfalatok)
  • 8 dkg vaj
a krémhez:
  • 40 dkg krémsajt/krémtúró
  • 2 tojás
  • 12 dkg cukor
  • 2 evőkanál vanília kivonat
  • 40 dkg tejföl
az öntethez:
  • 25 dkg (mirelit) meggy
  • 6 dkg barna nádcukor
  • 1 púpos teáskanál keményítő
A kekszet aprítóval finomra töröm, összekeverem az olvasztott vajjal és egy 18 cm-es kapcsos tortaforma aljába nyomkodom. A krémtúrót/krémsajtot összekeverem 1 evőkanál vanília-kivonattal, 7 dkg cukorral, és a két tojással. a kekszalapra öntöm, és előmelegített sütőben, 190 fokon 30 percig sütöm (tepsin, nem rácson, mert kifolyik belőle a vaj egy része, és büdös lesz, és sokat kell takarítani utána). Kiveszem a sütőből, 20 percig pihentetem, és a tejfölt összekeverem a maradék cukorral és vanília-kivonattal. A torta tetejére öntöm, és még 15 percre visszateszem sülni. Hagyom teljesen kihűlni, majd pár órára (egy éjszakára) hűtőbe teszem. Az öntethez egy fazékba teszem a meggyet, hagyom kiolvadni, majd összekeverem a cukorral és a keményítővel. Közepes lángon pár percig főzöm, hogy a meggy megpuhuljon, és a keményítőtől kicsit besűrűsödjön a leve. A tortát kiveszem a formából, és a hideg meggymártással meglocsolva tálalom.
18 cm-es torta lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Limoncello  Limoncellot készíteni hálás dolog, keveset kell vele foglalkozni, az eddigi tapasztalatok szerint mindenki szereti, és rengeteg süteményreceptet lehet találni hozzá a neten. Nem utolsó sorban, ha ajándéknak készül,… Tovább
  • Krémtúrós-csokoládés muffin Cheesecaket sütöttem, és maradt 20 dkg krémtúró, amit nem volt kedvem csak úgy elkanalazni, és kellett is valami, amit vihetek másnap a suliba eszegetni. Ezért a – számomra – legtriviálisabb megoldást választottam: muffint… Tovább
  • Csúsztatott palacsinta Gyakran sütök palacsintát, mert vagyunk annyira gyerekek, hogy akármikor meg tudjuk enni. Most a hagyományos tésztájú, túrós vagy kakaós helyett, egy desszertnek is beillő változatot készítettem. Vaj, sok tojás, macerásabb… Tovább
  • Csokoládékrémes bécsi puffancs Omlós vaníliás keksz ganache-sal, azaz tejszínből és csokoládéból álló krémmel összeragasztva… Elképesztően jó, nem tudom, hogy az közel 1:1-es vaj-liszt arány, vagy a kukoricaliszt miatt lett a keksz ennyire jó, mindenese… Tovább
  • Vanília sodó Mogyorós és diós aranygaluskát sütöttem, amihez vanília sodót kellett főznöm. Nálunk valami miatt kakaós szokott lenni, ez biztos sokak szemében szentségtörés, pedig a kakaó megy a dióhoz, szerintem jobban is, mint a vaníl… Tovább

4 megjegyzés:

Mézigörl írta...

Kiváló recept, gyönyörű a fotó is! Viszem is...:)))

Elif írta...

Csodás!

Névtelen írta...

Most próbáltam ki ezt a receptet, nagyon bejött mindenkinek, aki kóstolta a végeredményt! Imádjuk! :)

Lilla írta...

:-)