2011. február 23., szerda

Sült zöldséges tészta


Ez anyám szerint nyilvánvalóan roppant éretlen dolog, pláne hogy közzé is teszem a gondolataimat, de az orecchiette szerintem olyan mint egy kis pesszárium, esetleg óvszer, de leginkább pesszárium. Ami elég vicces. A neve amúgy ‘fülecske’-t jelent. De szerintem nem fülecske. És ha már itt tartunk, örökbecsű klasszikus Lajos Mari pozsonyi kifli receptjéből, a “galambtojás nagyságú darabokat tépünk a tésztából”. Tegye fel a kezét, aki már látott galambtojást! És ha már itt tartunk városi galamb vagy húsgalamb, mivel a madarak méretében komoly eltérés van, nyilván a tojásuk sem ugyanakkora. Viszont ahonnan ismerős lehet a galambtojás: biológiaóra, ember. Azon belül is a férfiak külső nemi szervei: “a here galambtojás méretű és alakú páros szerv”. Na ezek után elég nehéz röhögés nélkül pozsonyi kiflit sütni.
Ilyen felvezetés után valószínűleg teljesen másodlagos a recept. Ami amúgy pofonegyszerű és finom. És lehet kis kagyló alakú tésztából is csinálni, ha orecchiette nincs kéznél.
Hozzávalók:
  • 30 dkg orecchiette/kis kagyló vagy más hasonló alakú tészta
  • 1 piros kaliforniai paprika
  • 2 cukkini (darabja kb. 30 dkg)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg tejszín
  • 10 dkg tejföl
  • 2 evőkanál magos mustár
  • 9 dkg reszelt sajt
  • 1-2 evőkanál olívaolaj
  • só, bors
A zöldségeket vékony csíkokra vágom, tepsibe teszem, összeforgatom az olajjal és a vékony szeletekre vágott fokhagymával. előmelegített sütőben 200 fokon 8légkeveréssel) kb. 20-25 percig sütöm. Egy fazékban vizet forralok, megfőzöm a zacskón található utasítás szerint a tésztát, és egy tálban összekeverem a  tejfölt,a  tejszínt és a mustárt. A tészta főzővizéből kb. 1 merőkanálnyit a tejfölös keverékhez adok. a sajtot bele lehet keverni a mártásba, én inkább a kész étel tetejére szórtam. A lecsöpögtetett tésztát összekeverem a sült zöldségekkel és a mustáros mártással (ha szükséges, sózom, borsozom). Sajttal megszórva tálalom.
4 fős adag. Adagonként kb. 490kcal és 62 g szénhidrát.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Csirkeleves tortillával Ez most a kedvenc “húslevesem”. De tekinthetjük felturbózott paradicsomlevesnek is. Akkor már hihetőbb, hogy szeretem. :-)Jó ez a “maradék sült csirké”-ből kihozunk valamit dolog, még úgy is, hogy nekem szinte sosincs maradé… Tovább
  • Epres spárgasaláta Kicsit beszippantott a május, a születésnapozás, munka, esténkénti futás. Pár dolgot azért sikerült lefotózni, úgyhogy visszatérnek a receptek és az élet is a  blogra. Voltunk Torinoban, és még megyünk Varsóba (ez így o… Tovább
  • Kukorica-palacsinta Megint EveryDay Food. Most a könyv. A nyári fejezetben van, csöves kukoricát ír (a legtöbb amerikai recept azt használ és nem konzervet vagy mirelitet), persze a konzerv és a mirelit is jó, úgyhogy ehetjük akár egész télen :… Tovább
  • Édesburgonya tócsni …illetve a könyvben, ahonnan a recept van, latkes. A lényeg ugyanaz, valamilyen földben termő zöldség (burgonya, répa, édesburgonya…) lereszelve, különböző hagymákkal ízesítve + tojás, liszt, és végül olajban megsütve. Hozzá… Tovább
  • BBQ csirkés taco Az egyik aktuális kedvencem a blogról a BBQ csirkés szendvics, most egy kicsit más formában, taco-ként készítettem el. Lehet, hogy így még jobban tetszik. Nehéz eldönteni. Ami a tacoba került: puha taco-hoz való búzatortil… Tovább

2 megjegyzés:

Ditta tortái írta...

Finom kis egészséges menü,nagyon guszta:-)

Kati írta...

De jól néz ki! Megkóstolnám!