2011. április 22., péntek

Éjjel-nappal minitorták

IMG_6892

Megint Nigella és megint az “istennős” süteményes-könyv. Egyszerűen nem is értem, miért lapozom végig az egész könyvet, ha aztán úgyis a csokoládés fejezetnél kötök ki. Nem mintha a többiben nem lennének jó receptek, de amikor rám tör az “ad hoc” sütés, gyorsan krémeset, cukrosat, akkor általában elég üres a hűtő. És olyankor tutira nincs itthon 3 féle alma/40 dkg mandula stb, meg sok recept 8-10 főre szól, amit éjjel már nincs kedvem átszámolni, és azon agyalni, hogy miben süssem kettőnknek. A csokoládés fejezet azonban tele van jobbnál-jobb, krémmel vastagon megkent muffinnal/cupcake-kel/minitortával – kinek melyik elnevezés szimpatikus.

Persze a mázon változtatnom kellett. Az eredeti 20 dkg porcukrot és 10 dkg krémsajtot tartalmaz, én ez 5 dkg porcukor és 20 dkg krémsajtra módosítottam. ami dekára a negyede, arányaiban a nyolcada az eredeti mennyiségnek. És így is édes-citromos, nem pedig savanyú. Tehát az eredeti szájösszeragasztóan édes kell legyen.

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál kakaópor
  • 2 evőkanál lobogó forró víz
  • 1-3 evőkanál tej
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • 12,5 dkg nádcukor
  • 12,5 dkg liszt
  • 4 g sütőpor
  • 2 tojás
  • 12,5 dkg nagyon puha vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 20 dkg krémsajt (én csökkentett zsírtartalmú, joghurtosat használtam)
  • 2 evőkanál citromlé / lime-lé
  • étcsokoládés tortadara/kávészem stb.

A kakaóport egy kis csészébe teszem, hozzáöntöm a forró vizet, alaposan összekeverem és félreteszem hűlni. A sütőt előmelegítem 200 fokra, és egy 12 lyukú muffin tepsit kibélelek papírral. A vajat, a cukrot, a tojásokat, a vanília-kivonatot, a lisztet és a sütőport egy tálba teszem és kézzel/robotgéppel simára keverem. A kakaómasszához keverek 1-2 evőkanál tejet, majd a tésztához adom. Elég lágy kell legyen a tészta, ha nem az, adok hozzá még egy kis tejet. A tésztát a tepsibe kanalazom, és kb. 20 perc alatt megsütöm. Miután kihűlt, összekeverem a krémsajtot,a  porcukrot és a citromlevet, és a muffinok tetejére kenem. Megszórom étcsokoládés tortadarával, vagy csokoládés kávébabot nyomok a közepükbe, és fogyasztásig beteszem a hűtőbe.

12 darab lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Póréhagymás palacsinta Nem hiszem, hogy valaha nekiállok olyan projectnek, hogy végigfőzök egy szakácskönyvet – eleve túl válogatós vagyok hozzá, Levi meg túl allergiás, olyat meg minek elkészíteni, amit egyikünk sem enne meg. De ha szűkíteném a p… Tovább
  • Húsgolyóval rakott karfiol Fogyókúrázom. A cél leadni 10 kilót, amiből eddig 2 van meg. Szóval még nyolcat. Az édesség-megvonás nem igazán probléma (még), ha édesre vágyom, csinálok egy nesquicket vagy egy caramellás latte macchiatot a Dolce Gusto gé… Tovább
  • Rakott karfiol (sült csirkével) Sokadik rakott karfiol-recept, na nem mintha a többi nem lett volna jó, de egyrészt mikor mi van itthon, másrészt próbálom időnként minimalizálni a hozzá tartozó – nekem végtelennek tűnő – munkafolyamatok számát. Most a hús … Tovább
  • Tönkölylisztes-kókuszos amerikai palacsinta A – jó ideje – szokásos recepten változtattam egy kicsit.Jó ideje teljes kiőrlésű tönkölylisztből csináljuk, most pedig a liszt harmadát kókuszreszelékre cseréltem. Hozzávalók 4 dkg kókuszreszelék 8 dkg teljeskiőrlésű tönkö… Tovább
  • Kossuth kifli Folytatva a korábban megkezdett klasszikusokkal – vaníliás karika, kókuszkocka – kikövezett utat: vajas piskóta dióval megszórva, azaz kossuth kifli. Természetesen itt sincs egyetértés a különböző források között, hogy a … Tovább

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Jól néz ki nagyon! Gyengém a minitorta és Nigellát is szeretem nagyon, megvan az istennős könyve is! De én is régebben, mikor főztem belőle mindig csökkentettem a cukormennyiséget, elég durván nyomja bele ugyanis! :-)