2011. szeptember 8., csütörtök

Csirkemellfilé sajtmártással és sütőtökös rizzsel

sajtmartas

Itt az ősz, megjelentek a dísztökök, a sütőtökök, és a babákat már téli anorákban, sapkában és a babakocsira szerelhető védőizében sétáltatják. Mintha legalábbis –10 fok lenne. Nekem meg kardigánt kellett húzni reggel. Rémes.

A gorgonzola-sütőtök nagyon jó kis páros együtt (elég csak erre a lepényre gondolni), volt egy szép nagy darab gorgonzolám, meg egy kisebb sütőtököm, amiből kivételesen nem rizottót akartam főzni. Úgyhogy ez lett belőlük, és lesz még máskor is, bár az általam ideálisnak tartott fazékmennyiségnél (1-2) kicsit több kell hozzá (3), de azért megéri a sok mosogatást.

És akkor a recept, hogy ne csak a képen szerepeljen:

Hozzávalók:

  • 50 dkg csirkemellfilé
  • kevés liszt és olaj

a mártáshoz:

  • 2 dkg vaj
  • 1 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 8-10 dkg gorgonzola
  • szerecsendió
  • pár evőkanál tejszín

a rizshez:

  • 15 dkg rizs
  • 1 nagy hagyma
  • egy kb. 1,5 kilós sütőtök fele, kis kockákra vágva
  • olívaolaj
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 dl fehérbor
  • csirke/zöldség-alaplé

A csirkemellet szeletekre vágom, megforgatom a lisztben, és kevés olajon megsütöm. A sajtmártáshoz a lisztből, a tejből és a vajból besamelt főzök, majd belekeverem a gorgonzolát, szerecsendióval fűszerezem, és ha túl sűrű, kevés tejszínnel hígítom. A rizshez kevés olívaolajon megpárolom a hagymát, hozzáadom a rizst és a sütőtököt, kicsit pirítom, majd felöntöm a borral. Miután a rizs beszívta az összes bort, elkezdek alaplevet adagolni hozzá, és sűrű kevergetés mellett megfőzöm. Végül belekeverem a vajat, és ha szükséges, megsózom.

4 fős adag

Kapcsolódó bejegyzések

  • Rakott zöldség ricottával Valahogy nem szaporodnak a fényképek a számítógépemen, pedig főzök minden nap, de úgy tűnik csupa olyat (vagy erősen hasonlítót)a, mi már szerepelt a blogban. De ma megpróbálok belehúzni, és megörökíteni mindent (újfajta ka… Tovább
  • Aszalt paradicsomos-borsós rizottó Nem igazán van kedvem nagyon sokadszorra újra leírni a rizottó-főzést, úgyhogy álljanak itt csak az alapanyagok. Adagonként 2 egység zöldség és csak 5 dkg rizs :-) Hozzávalók: 2 közepes hagyma 12 dkg húsos szalonna … Tovább
  • Post it helyett–gyümölcsrizs Leginkább csak azért, hogy tudjam legközelebb az arányokat. Meg így hátha gyakrabban eszembe jut. Hozzávalók: 15 dkg kerekszemű rizs víz + tej cukor (pár teáskanálnyi) 2 dl tejszín… Tovább
  • Kókuszos tejberizs karamellizált mangóval Tej- és liszt allergiásoknak tökéletes desszert – se liszt, se tejtermékek, és a kókusztejben főtt tejberizs legalább olyan finom, mint a hagyományos, tejes változat. Mi reggelire ettük, ezért a rizst már este megfőztem, hog… Tovább
  • Ananászos rizs Ez a recept is a GoodFoodról van, azt hiszem eddig egy lyukra futásom volt onnan, valami rosszul sikerült cupcake*. Az végképp a kedvencemmé teszi az angol nyelvű receptes-főzős oldalak közt, hogy grammban meg milliliterben… Tovább

2 megjegyzés:

Alíz, Erdélyből írta...

Ez a sütőtökös rizs nagyon vonzó, ki fogom próbálni. :)

Lilla írta...

:-) pláne a gorgonzolaszósszal