2009. december 6., vasárnap

Kókuszos tejberizs karamellizált mangóval

tejberizs1
Tej- és liszt allergiásoknak tökéletes desszert – se liszt, se tejtermékek, és a kókusztejben főtt tejberizs legalább olyan finom, mint a hagyományos, tejes változat. Mi reggelire ettük, ezért a rizst már este megfőztem, hogy ne kelljen másnap reggel sokat főzőcskézni, de négyfelé osztva, kicsit kisebb adagokban desszertként is megállja a helyét.
Hozzávalók:
  • 18 dkg arborio rizs
  • 4 dl kókusztej
  • 4 evőkanál cukor
  • 6 evőkanál kókuszreszelék
  • víz/tej
A karamellizált mangóhoz:
  • 1 érett mangó
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál citromlé
A kókusztejet felforralom a cukorral és a kókuszreszelékkel, majd beleszórom a rizst, és rendszeres keverés mellett puhára főzöm. Ha szükséges, adok hozzá egy kis vizet vagy tejet. Ha a rizs megpuhult, tálkákba kanalazom, és attól függően, hogy hidegen vagy langyosan szeretném tálalni, félreteszem hűlni, vagy nekiállok a karamellizált mangónak. A mangó feldarabolásáról elég sok videót lehet találni az interneten. Röviden: a közepén kb. 1 cm vastag lapos kőkemény mag van, ezért három darabba vágom – a mag két oldaláról levágom a két felét. A gyümölcshúst éles késsel bekockázom a héjig, majd kifordítom, olyan lesz, mint egy sündisznó, és levágom a kockákat a héjról. Egy vastag aljú lábasban karamellizálom a cukrot a citromlével, beleszórom a mangót, átforgatom, a rizs tetejére kanalazom, és azonnal tálalom.
3-4 adag. Eredetileg a női lapozón.

3 megjegyzés:

Süti Bazár írta...

Elképesztően finom lehet! Mi is kipróbáljuk :))

mandy tarragon írta...

nagyon jól néz ki. Olyan régen ettem mangót, pedig nagyon szeretem :)

Lilla írta...

hát akkor hajrá lányok! :-)