2009. január 4., vasárnap

Currys, kókusztejes csirke


Az új év, új élet, alacsonyabb koleszterinszint jegyében jöjjön a következő recept. Szeretem az újhagyma-kókusztej-csirke-citrom(lime) párosítást. Egzotikus és friss, és a nehéz ünnepi ételek után jól esnek a gyomorkímélő fogások. Mindig van itthon kókusztejpor, sok ételbe nem kell egy egész konzervnyi, és így én állítom be a sűrűséget. A kókusztej a gyümölcs húsából készül, a benne lévő levet kókuszvíznek hívják. Egész kókusz vásárlásánál meg kell rázogatni a kókuszdiót, ha sok lé lötyög benne, akkor friss. nem tudom, hogyan kéne elvileg feltörni, nálunk a kalapács vált be eddig a legjobban. A kókuszforgács sajnos lemaradt az ételről, mert penészes volt a kókuszdió. Meg lehetett repedve a héja, de ez a "szöszöktől" sajnos nem látszott...
Hozzávalók:
  • 2 csirkemellfilé
  • 4 dl kókusztej
  • 1 kisebb cukkini
  • fél citrom
  • 10 dkg ceruzabab
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor újhagyma
  • 1 evőkanál curry
  • 2 evőkanál olaj
  • petrezselyemzöld
  • a tálaláshoz főtt rizs
  • kókuszforgács a díszítéshez

A húst szeletekre vágom. A cukkinit 3mm vastagra szeletelem, felkarikázom az újhagymát. Az olajon kifehérítem a húst. Hozzáadom a fokhagymát, az újhagymát és a curryt. További 1 percig pirítom. Felöntöm a kókusztejjel, és öt percig főzöm lefedve. Ekkor hozzáadom a cukkinit és a zöldbabot, és készre főzöm (kb 10 perc). Miután megfőtt, sózom, borsozom, belenyomom a fél citrom levét, és megszórom petrezselyemzölddel. Főtt rizzsel tálalom.

4-5 személyes adag. Sok leve van, ezért ajánlott a mélytányér és a kanál. Forrás: Fakanál, 2008 jan-febr.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Fokhagymás-babos pulyka Nagyon egyszerű, és kevés ügyködést kívánó babos egytálételt főztem – ráadásul túl sok edény sem kell hozzá, újabb piros pont. Elég sokat, két órát kell eltöltenie a sütőben, én fél óránként ellenőriztem, de ez végül feles… Tovább
  • Sáfrányos rizottó A sáfrány a középkorban Magyarországon is elterjedt fűszer volt, termesztették is, és használták is. Azóta „kiment a divatból”, leginkább olasz és spanyol receptekben lehet vele találkozni, és a legtöbb helyen kapható sáfr… Tovább
  • Póréhagymás rakott burgonya Nehéz besorolni, hogy mi is ez pontosan: rakott krumpli vagy főzelék, mert mindkettőre hasonlít. Leginkább átmenet a kettő között – fűszeres tejben puhára főtt burgonya sajttal, sonkával, és póréhagymával. Elég sokáig kell… Tovább
  • Sonkás-borsós rizottó Hasonló rizottó volt már a blogon, ez most azonban egy húsvétra hangolt verzió, sonkával és zöldség- vagy csirkealaplé helyett a sonka főzőlevében puhára fövő rizzsel. Nálunk „magában” kenyérrel, retekkel és tormával nem f… Tovább
  • Tojásos lepény A húsvét hangulatához hozzá tartozik a tojásfestés, aztán jön a fejtörés, hogy mi legyen a sok-sok piros tojásból. Az egyik lehetőség a rakott krumpli, azonban egy étel nem mindig elég a készletek elhasználásához (bár lehe… Tovább

0 megjegyzés: