2010. április 20., kedd

Póréhagymás rakott burgonya

Nehéz besorolni, hogy mi is ez pontosan: rakott krumpli vagy főzelék, mert mindkettőre hasonlít. Leginkább átmenet a kettő között – fűszeres tejben puhára főtt burgonya sajttal, sonkával, és póréhagymával. Elég sokáig kell sütni, az összeállítása azonban szerencsére igen gyors, és nem kell előfőzni a hozzávalókat, tehát túl sok edény sem kell hozzá.

Hozzávalók:

  • 50-60 dkg burgonya
  • kb. 10 dkg sonka
  • 1 póréhagyma
  • 1,5 dl zöldségalaplé
  • 2,5 dl tej
  • 1 kis babérlevél
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1-2 marék reszelt sajt
  • kevés vaj

A tejet, az alaplevet, a zúzott fokhagymát és a babérlevelet egy kisebb fazékba teszem, felforralom, majd félreteszem. a póréhagymát és a burgonyát megtisztítom, és kb. 7 mm vastag szeletekre vágom. A sonkát felkockázom, egy tűzálló tálat kivajazok, és a sütőt előmelegítem 160 fokra (légkeveréssel). Felváltva a tálba teszem a burgonyát, a póréhagymát, és a sonkát, és végül ráöntöm a tejet. A babérlevelet a közepére teszem, megszórom a reszelt sajttal, lefedem alufóliával, és kb. 30-40 percig sütöm. Ha már a burgonya kezd puha lenni, leveszem a fóliát, és még 30 percig sütöm, majd tálalom.

2 nagy adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Sütőtökös-marhahúsos pite Erősen átdolgozva a GoodFoodról (így jár, aki nem vásárol be elég figyelmesen, és az édesburgonyát élből lecseréltem sütőtökre). Azért ezek a “cottage pie”-ok nagyszerű ételek. Különösen ilyen hideg, lehangoló időben (még a … Tovább
  • Csirke paradicsommal és olajbogyóval A Pinteresten jött szembe ez a recept (itt van az eredetije), jópofa dolog a Pinterest, és elégedett vagyok magammal, mert a food-táblámra berakott receptek közül már egy csomót megcsináltam.A hús egyébként nagyon finom :-) … Tovább
  • Babos burrito Ez és az ehhez hasonlók az aktuális kedvenceim úgy tűnik, hogy a nyári hamburger-korszak után átcsúsztam ebbe a babos-avokádós-tejfölös-tortillás mániába. Sok zöldség meg vitamin és szép színes (és gyorsan elkészül, konzerv … Tovább
  • Olasz zöldségleves tortellinivel Ismét az aktuális (magyar) GoodFood-ból főztem – szokás szerint némi változtatással, és ahogy elnézem az elmúlt hetek termését, ismét levest. Úgy tűnik mostanában leves-fronton újítgatok leginkább. Találtam a levestészták-le… Tovább
  • Laskagombás rizottó Részletesen nem írom le, megszámlálhatatlanul sokszor szerepel már a rizottó-főzés a blogon, van hol utána nézni (nem mintha túl bonyolult lenne). Egy könnyű zöldséges ebéd a sok hús-sütemény trakta közt. Hozzávalók: a rizot… Tovább

0 megjegyzés: