2009. augusztus 2., vasárnap

Coleslaw – amerikai káposztasaláta

coleslaw1

A coleslaw-t, nagy valószínűséggel már az ókori Rómában is készítették. Szerte a világon népszerű, pl. Nagy-Britanniában, Spanyolországban, Belgiumban, az USA-ban és Németországban. Maga a név ’coleslaw’, a holland ’koolsla’ szóból származik, ami a ’koolsalada’, azaz a káposztasaláta rövidítése. A saláta három fő alkotórésze a nyers káposzta és répa, valamint a 18. század óta majonézes dresszing. Grillezett húsok és szendvicsek nagyszerű kísérője ez a nagyon egyszerűen elkészíthető saláta. Ízesítésben ahány ház, annyi szokás, van aki édesebbre készíti az öntetet, van, aki csípős mustárt használ...

Hozzávalók:

  • káposzta
  • sárgarépa
  • hagyma
  • majonéz
  • tejföl
  • mustár
  • só, bors
  • (cukor) – szerintem felesleges, de akinek igénye, tegyen bele

Az aprító/ diódaráló nagylukú reszelőjén lereszelem a káposztát és a sárgarépát (1:2 arányban legyen kb. a répa és a káposzta), a hagymát nagyon apróra vágom. A többi hozzávalóból egy tálban öntetet készítek – nem kell sok belőle, ne ússzanak az öntetben a zöldségdarabok, csak nedvesítse meg a felszínüket (’sovány beton’, ha ez mond valakinek valamit). Tálalás előtt pár órára behűtöm. Bolti majonézzel napokig eláll a hűtőben, érdemes nagyobb adagot készíteni.

Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Görög tésztasaláta Megkívántam valamilyen hideg tésztasalátát, a lehetőségeket – és, hogy mit kívánok még – végiggondolva arra jutottam, hogy uborkás-paradicsomos-fetás változatot kell készítenem. Azaz „görög” tésztasalátát. Szintén a tészta… Tovább
  • Taboulleh Igazi kánikulai fogás, mert se a sütőt, se a tűzhelyet (sőt még a mikrót vagy a vízforralót) sem kell bekapcsolni hozzá. Magában is kiváló, de grillezett húsokhoz is jó köretnek. A bulgurt éretlen búzaszemből készítik, és … Tovább
  • Húsvéti saláta Ha valaki nem szeretné a tejszínes torma-sonka-kalács hármassal hizlalni magát (én pl.), a húsvéti ízekből mégsem akar kimaradni. Végre itt a tavasz, megjelent a friss retek, újhagyma és társaik, használjuk ki és fogyasszu… Tovább
  • Coleslaw – amerikai káposztasaláta A coleslaw-t, nagy valószínűséggel már az ókori Rómában is készítették. Szerte a világon népszerű, pl. Nagy-Britanniában, Spanyolországban, Belgiumban, az USA-ban és Németországban. Maga a név ’coleslaw’, a holland ’koolsl… Tovább
  • Avokádó-kukorica salsa Tacohoz késztettem, guacamole és külön tálalt paradicsom és olajbogyó helyett, de bármilyen grillezett hús nagyszerű kísérője lehet. Ha már benne van az avokádó pár óráig lehet eltartani, a hűtőben, mert az avokádó nagyon … Tovább

2 megjegyzés:

szepyke írta...

Valamelyik gyorsétteremben, valami ilyesmit adnak, de nem tudom, hogy melyikben... Én nagyon szeretem!

Lilla írta...

szerintem a KFC-ben. de abba nem szoktam járni, úgyhogy nem tudom, hogy az enyém mennyire hasonlít arra.