2009. július 27., hétfő

Vörösbabos-gombás rizottó

vorosbabosrizotto2

Vegánok által is fogyasztható rizottó, mert se vajat, se sajtot (se húsokat) nem tartalmaz. Nem vagyok se vegetáriánus, se nagy húsfogyasztó ezért hetente több napon is vegetáriánus ételeket szoktam készíteni. Teljesen jogos a vegetáriánusok felháborodása, amikor vendéglőkben a rántottgomba-rántottsajt duóból választhatnak csak. Annál sokkal-sokkal változatosabb ételek kreálhatók a hús mellőzősével, megkockáztatom, hogy változatosabbak is, mint a húsos étrendben.

Hozzávalók:

  • 1 hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 25 dkg rizottó rizs
  • 9 dl zöldségalaplé
  • só, bors
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 1 piros kaliforniai paprika
  • 2-3 szál szárzeller
  • 25 dkg csiperke gomba
  • 40 dkg vörös vesebab konzerv
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 evőkanálnyi fenyőmag
  • fehérbor

A babot lecsöpögtetem, a hagymát apróra vágom, a gombát és a zellert felszeletelem, a paprikát kimagozom, és apró kockákra vágom. A zöldségalaplét elkezdem melegíteni. Az olaj felén üvegesre párolom a hagymát, hozzáadok egy gerezd zúzott fokhagymát, majd 2 perc múlva a rizst, és kevergetve üvegesre pirítom. Ráöntök egy kis bort, ha beszívta, elkezdem adagolni a levest, és folyamatos keverés, és levesadagolás mellett megfőzöm a rizst. Amikor már nagyjából megpuhult a rizs, egy serpenyőben felhevítem a maradék két evőkanál olajat, és a paprikát meg a zellert 5 percig pirítom. Hozzáadom a gombát és a maradék egy gerezd fokhagymát, és még öt percig párolom. A megfőtt riszt összekeverem a zöldségekkel, a babbal, az apróra vágott petrezselyemmel, a fenyőmaggal, és sóval, borssal ízesítem. Azonnal tálalom.

4-5 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

0 megjegyzés: