2009. augusztus 18., kedd

Taboulleh

taboulleh2

Igazi kánikulai fogás, mert se a sütőt, se a tűzhelyet (sőt még a mikrót vagy a vízforralót) sem kell bekapcsolni hozzá. Magában is kiváló, de grillezett húsokhoz is jó köretnek. A bulgurt éretlen búzaszemből készítik, és előgőzölik, ezért fél óra alatt hideg vízbe áztatva megpuhul.

Hozzávalók:

  • 9 dkg bulgur
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 közepes paradicsom
  • 1 sárga (vagy zöld) kalifornai paprika
  • 2 újhagyma
  • egy marék kimagozott fekete olajbogyó
  • 2 evőkanál citromlé
  • 2 csokor apróra vágott petrezselyem
  • só, bors

A bulgurt fél óráéra hideg vízbe áztatom (kb. a kétszeresére kell dagadjon), leszűröm, és tiszta konyharuhára terítem (a konyharuhához nem jó öblítőt használni, átveheti az étel az ízét, ha nincs tiszta, szagmentes konyharuhánk, akkor papírtörlő). Miután megszáradt, tálba teszem, ráöntöm az olívaolajat, és a citromlevet, sózom, borsozom, összekeverem, és egy órán át állni hagyom. A paradicsomoknak kiveszem a magját, és apróra vágom, a paprikát szintén kimagozom, és azt is kis kockákra vágom. Az újhagymát vékonyan felkarikázom. A bulgurt összekeverem a paradicsommal, a paprikával, az újhagymával, az olajbogyóval, és a petrezselyemmel, és azonnal tálalom.

2 fős adag.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Lecsós csirke Kicsit megtévesztő a cím, mert ez a lecsó nem a magyar lecsó, hanem az olaszok peperonata-ja. Úgyhogy se zsír se pirospaprika se hasonló dolgok. Csak hagyma, paprika és paradicsom. A hámozott, darabolt paradicsomot termész… Tovább
  • Taboulleh Igazi kánikulai fogás, mert se a sütőt, se a tűzhelyet (sőt még a mikrót vagy a vízforralót) sem kell bekapcsolni hozzá. Magában is kiváló, de grillezett húsokhoz is jó köretnek. A bulgurt éretlen búzaszemből készítik, és … Tovább
  • Vörösbabos-gombás rizottó Vegánok által is fogyasztható rizottó, mert se vajat, se sajtot (se húsokat) nem tartalmaz. Nem vagyok se vegetáriánus, se nagy húsfogyasztó ezért hetente több napon is vegetáriánus ételeket szoktam készíteni. Teljesen jog… Tovább
  • Keleti tojásos sült rizs Gyors ázsiai egytálétel. Lehet hússal, hús nélkül, vagy akár rákkal is készíteni, én csak egy kevés húsos szalonnát használtam hozzá. A szállítást és a melegítést is jól bírja, egyszóval tökéletes hétköznapi fogás. Hozzáv… Tovább
  • Kukoricás csirke-rizottó Újabb rizottó, ezúttal csirkehússal. A kukorica és a földimogyoró elsőre merész párosításnak tűnt, a szecsuáni csirkén kívül másba nem szoktam földimogyorót használni, de az eredmény igazolta a duó létjogosultságát. Az éde… Tovább

1 megjegyzés:

TIAH írta...

BIZTOS FINCSI LEHET KIPROBÁLOM AZ TUTI :)