2009. augusztus 18., kedd

Taboulleh

taboulleh2

Igazi kánikulai fogás, mert se a sütőt, se a tűzhelyet (sőt még a mikrót vagy a vízforralót) sem kell bekapcsolni hozzá. Magában is kiváló, de grillezett húsokhoz is jó köretnek. A bulgurt éretlen búzaszemből készítik, és előgőzölik, ezért fél óra alatt hideg vízbe áztatva megpuhul.

Hozzávalók:

  • 9 dkg bulgur
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 közepes paradicsom
  • 1 sárga (vagy zöld) kalifornai paprika
  • 2 újhagyma
  • egy marék kimagozott fekete olajbogyó
  • 2 evőkanál citromlé
  • 2 csokor apróra vágott petrezselyem
  • só, bors

A bulgurt fél óráéra hideg vízbe áztatom (kb. a kétszeresére kell dagadjon), leszűröm, és tiszta konyharuhára terítem (a konyharuhához nem jó öblítőt használni, átveheti az étel az ízét, ha nincs tiszta, szagmentes konyharuhánk, akkor papírtörlő). Miután megszáradt, tálba teszem, ráöntöm az olívaolajat, és a citromlevet, sózom, borsozom, összekeverem, és egy órán át állni hagyom. A paradicsomoknak kiveszem a magját, és apróra vágom, a paprikát szintén kimagozom, és azt is kis kockákra vágom. Az újhagymát vékonyan felkarikázom. A bulgurt összekeverem a paradicsommal, a paprikával, az újhagymával, az olajbogyóval, és a petrezselyemmel, és azonnal tálalom.

2 fős adag.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Ricottás szendvicskrém Valamelyik nem túl régi Nők Lapja Konyhában láttam egy paprikás-túrós szendvicskrémet, onnan jött az ötlet a maradék ricotta és olajbogyó hasznosítására. Nagyon jó szendvicset lehet belőle csinálni: ricottás krém – rukkola … Tovább
  • Sajtos nachos Már egy ideje szemeztem Tücsökbogár nachos receptjével, végre eljutottam odáig, hogy megcsináljam én is, és hát huhhhh…. Nagyon jó lett, és kettőnknek kicsit sok is, úgyhogy a felét befagyasztottam, pedig pusztítottuk elég … Tovább
  • Vegaburger marinált zöldségekkel Receptversenyt hirdetett a Tokaji Borecet Manufaktúra, az indulóknak öt különböző termékmintát küldtek (amit szerencsére a postás nem próbált meg begyömöszölni a postaládába, hanem felhozta). Nekem a három fűszeres fehérbor… Tovább
  • “Sloppy joe” Levi csinálta a szülinapomra, teljesen egyedül :-) A tortával kezdte a sütés-főzést (hamarosan felkerül annak is a receptje), az is ment teljesen simán, de azt még annál is egyszerűbbnek nyilvánította. Azaz kezdőknek való r… Tovább
  • Csirkés tésztasaláta kesudióval Semmi extra, kb. lássuk-mi-van otthon, de ez mondjuk nem von le az érdemeiből :-) Lehet erősebben is fűszerezni, kerülhet az öntetbe mustár és/vagy menta is. Hozzávalók: 15 dkg csirkemellfilé kis kockákra vágva … Tovább

1 megjegyzés:

TIAH írta...

BIZTOS FINCSI LEHET KIPROBÁLOM AZ TUTI :)