2009. augusztus 18., kedd

Taboulleh

taboulleh2

Igazi kánikulai fogás, mert se a sütőt, se a tűzhelyet (sőt még a mikrót vagy a vízforralót) sem kell bekapcsolni hozzá. Magában is kiváló, de grillezett húsokhoz is jó köretnek. A bulgurt éretlen búzaszemből készítik, és előgőzölik, ezért fél óra alatt hideg vízbe áztatva megpuhul.

Hozzávalók:

  • 9 dkg bulgur
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 közepes paradicsom
  • 1 sárga (vagy zöld) kalifornai paprika
  • 2 újhagyma
  • egy marék kimagozott fekete olajbogyó
  • 2 evőkanál citromlé
  • 2 csokor apróra vágott petrezselyem
  • só, bors

A bulgurt fél óráéra hideg vízbe áztatom (kb. a kétszeresére kell dagadjon), leszűröm, és tiszta konyharuhára terítem (a konyharuhához nem jó öblítőt használni, átveheti az étel az ízét, ha nincs tiszta, szagmentes konyharuhánk, akkor papírtörlő). Miután megszáradt, tálba teszem, ráöntöm az olívaolajat, és a citromlevet, sózom, borsozom, összekeverem, és egy órán át állni hagyom. A paradicsomoknak kiveszem a magját, és apróra vágom, a paprikát szintén kimagozom, és azt is kis kockákra vágom. Az újhagymát vékonyan felkarikázom. A bulgurt összekeverem a paradicsommal, a paprikával, az újhagymával, az olajbogyóval, és a petrezselyemmel, és azonnal tálalom.

2 fős adag.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Borsós-póréhagymás spagetti Villámgyorsan elkészíthető, nyarat idéző fogás, amit ráadásul egész évben bármikor elkészíthetünk – póréhagyma és mirelit zöldborsó mindig van a boltban. A legtöbb tészta igazán csak frissen jó, de ez még másnap is jó volt… Tovább
  • Diós céklasaláta Az ősz kezdetének egyik jele a piacokat elárasztó cékla. Nagyon sokféleképpen elkészíthető, nem a bolti savanyúság az egyetlen (és végképp a legjobb) felhasználási módja. Nagyobb adagot is lehet a salátából készíteni, mert… Tovább
  • Mogyoróvajas keksz Nagyszerű omlós keksz ropogós mogyoróval és rizsszemekkel. Ha nincsen darabos, csak sima mogyoróvajunk, érdemes hozzákeverni pár (kb. 3) evőkanálnyi összevágott, sózatlan, pirított földimogyorót. Kekszet sütni egyszerű, és… Tovább
  • Fetás-olajbogyós rakott tészta Újabb egyszerű tészta konyhai „analfabétáknak” alapporok és más hasonló csodaszerek nélkül. A szükséges „tudományok” sora kimerül a tészta főzésben, ez pedig még a száraztészta zacskóján is fel van tüntetve. Nem érdemes hú… Tovább
  • Gránátalmás pohárkrém Ritkán veszek gránátalmát, nem is a leggyakrabban árult gyümölcs nálunk, úgyhogy ebben végül is semmi meglepő nincsen. Pedig sokoldalúan felhasználható, és én még felnyitni is szeretem, van abban valami csodálatos, ahogy a… Tovább

1 megjegyzés:

TIAH írta...

BIZTOS FINCSI LEHET KIPROBÁLOM AZ TUTI :)