2009. október 3., szombat

Nektarinos tejespite

tejespite1

Annyian megénekelték már, jöjjön az én verzióm. Tejespite, azaz előkelő néven: clafoutis. Csupa hétköznapi hozzávaló kell hozzá, nagyon gyorsan elkészül, és nincs, aki ne szeretné. A tökéletes családi desszert. Bármilyen gyümölcsből lehet készíteni, meggyből, szilvából, cseresznyéből, sárgabarackból, őszibarackból… Szerintem télen lecsöpögtetett befőtt is jó bele. Ha esetleg nem fogyna el az egész adag egyszerre, jobb a pulton tartani, mint a hűtőben, mert a hűtéstől sokat romlik az állaga. Szobahőmérsékleten kibír pár órát, én fogyasztás előtt kicsit megmelegítem a maradékot a mikróban.

Hozzávalók:

  • fél kg nektarin
  • 3 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg liszt
  • csipet só
  • 2 dl tej
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • a sütőforma kikenéséhez egy kevés vaj

A sütőt előmelegítem 180 fokra 8légkeverés), egy 29 cm átmérőjű piteformát kivajazok, és eloszlatom az alján a cikkekre vágott nektarint. A tojást és a cukrot habverővel (géppel) addig keverem, amíg kifehéredik, és nagyon habos lesz – kb. úgy néz ki, mint a piskótatészta. Ezután belekeverem a lisztet, a csipet só és a vanília-kivonatot, ismét habosra keverem, majd végül kisebb fordulatszámmal, hogy ne spricceljen annyira, beledolgozom a tejet. A kész tésztát a nektarinra öntöm, és 20 perc légkeveréssel, majd 20 perc alsó sütéssel készre sütöm.

4-6 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

1 megjegyzés:

Gyöngyi írta...

Ezt a sütit nekem találták ki:))