2009. október 23., péntek

Savanyú zöldparadicsom

paradicsom2

Elmúlt a nyár és a balkon-paradicsomjaimon rengeteg kicsi zöld koktélparadicsom maradt. Kidobni nem akartam, úgyhogy jó lánygyermekhez méltóan savanyúságot csináltam belőle, mert – velem szöges ellentétben – anyám szereti. (Egyik érthetetlen dolog számomra: a savanyúságfetisizmus ebben az országban, ez az egyik nagy nemzeti drog szerintem).

Hozzávalók:

  • zöld paradicsom
  • hagyma
  • babérlevél

a levéhez:

  • 5 dl víz
  • 2 dl 20%-os ecet
  • 1,5 dkg só
  • 1,5 dkg cukor
  • késhegynyi nátrium-benzoát (biztos, ami biztos, nem bízok teljesen a befőző képességeimben)

Az üvegeket, alaposan kimosom, a tetők belsejét alkoholos vattával fertőtlenítem. A paradicsomot alaposan megmosom, leszedem a szárakat, a hagymát megpucolom, és karikákra vágom. Az üvegekbe beleteszem a paradicsomot, pár babérlevelet, és a hagymakarikákat. Nekem két üvegnyi mennyiség lett, ehhez 1 kis fej hagymát használtam el. Egy vastag pokrócból előkészítem a szárazdunsztot (falsarok-radiátor alja szöglet), egy lábasban a vizet felforralom a cukorral és a sóval, lehúzom a tűzhelyről, belekeverem a nátrium-benzoátot és az ecetet, és az üvegekbe öntöm. Szorosan rátekerem az üvegekre a fedőt, és konyharuhával megfogva a takaróba teszem őket. A takaró szélét felhajtom, hogy zárt csomag legyen a kompozícióm, és egy napig otthagyom, hogy lassan lehűljön.

Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Szilva chutney Egy ideje minden héten rendelek egy nagy adag zöldséget (és gyümölcsöt) a Zöldségkosártól, mivel még mindig antiszociális piackerülő pofavágó* vagyok, nagyon jó, hogy fix időpontban az előszobámig jön a friss bio-zöldség. És… Tovább
  • Savanyú zöldparadicsom Elmúlt a nyár és a balkon-paradicsomjaimon rengeteg kicsi zöld koktélparadicsom maradt. Kidobni nem akartam, úgyhogy jó lánygyermekhez méltóan savanyúságot csináltam belőle, mert – velem szöges ellentétben – anyám szereti.… Tovább
  • Dulce de leche – karamell krém Röviden csak annyit: “ó anyám”. Ez egy fogyókúra-romba-döntő valami. Én nem vagyok az a típus, aki kanállal elnyalogat egy üveg nutellát, és a nagyon édes dolgok (mint ez is), kicsit kaparják a mandulám helyét, de ebből még… Tovább
  • Rumos meggy ‘befőtt’ Rossz szó rá a befőtt, mert nem kell főzni egy másodpercig sem, de a rumos meggy túlságosan utal egy édesipari termékre, úgyhogy inkább legyen „befőtt”. Ez a legjobb dolog, amivel meg lehet tölteni a kamrát. Lenyomja az ös… Tovább
  • Alma chutney Volt itthon egy darab gyömbér, és pár nem-olyan-szép héjú alma. Úgyhogy chutneyt KELLETT főzni.Állítólag sajtos szendvicsbe nagyon jó. Meg gondolom húshoz is, úgy még nem próbáltuk. Hozzávalók: 1 csésze apróra vágott hagyma… Tovább

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

Úgy látom a kép is onnan van.

Lilla írta...

ez elég nagy luft volt.
én írom és fotózom azokat a cikkeket, és pár nappal-héttel később a blogomra is felteszem.
sötét és rosszindulató seggfej vagy kedves névtelen.

szepyke írta...

Milyen aranyos komment, kár, hogy név nélkül jött...

Viszont a savanyúságot jöttem védeni!:)))

Tényleg lehet ebben valami, hogy nemzeti drog, én sok-sok mindent nem eszek meg savanyúság nélkül, mert úgy "száraz"...
És a savanyúság nem ugyanaz, mint a saláta, ettől meg a hajam tud kihullani..
Ha egy jó rántotthúshoz savanyúságot akarok, akkor nem salátát kértem,hanem savanyúságot.
:)))

Lilla írta...

valószínűleg a zsíros ételek mellé kell könnyítő kíséretnek.
amúgy igaz, elfogult vagyok savanyúság üygben, amíg anyám terhes volt velem, folyamatosan savanyúságot evett, úgyhogy én telítődtem vele az anyaméhben. :-) ezért aztán soha sem kívántam egy kicsit sem. sőt. :-)

Névtelen írta...

Kedves Lilla!
Amennyiben tényleg azonos vagy a női lapozóban író személlyel,úgy elnézést kérek,bár fel nem fgohatomn,nekem ezt honnan kellett volna tudnom!
De!
Felvetettem egy problémát{tényleg nem a legszerencsésebben megfogalmazva}.Egy rendes korrekt választ vártam rá.Kaptam egy "sötét","rosszindulatú" és "seggfej" választ.Köszönöm!
Legalább tisztában vagyok vele,milyen ember vagy.

Lilla írta...

hehehehe... most aztán szörnyen oda vagyok, hogy kiderül, "milyen ember is vagyok valójában"
sorolom honnan lehet tudni, hogy én írok a női lapozóba:
- egy bejegyzéssel korábban pl kiderül, mi a vezetéknevem
- a női lapozón is a saját neveme írok, és a lilla eleve nem gyakori keresztnév
- a képek nagyobbak a blogon (szélesebbek), tehát nálam vannak az eredeti képek
- és oldalt a portfólió menüre nyomva szintén kiderül a vezetélnevem

más részről, névtelen álnéven vádaskodni vadidegeneknél "rosszindulatú" és "seggfej" viselkedésmód.

szepyke írta...

:DDDD