2009. október 6., kedd

Sztrapacska

sztrapacska1

A nagymamamám egyik specialitása volt, ha eleget unszoltuk, mindig nekiállt a sztrapacskafőzésnek. Unszolásra a krumpli lereszelése miatt volt szükség, nem valami kellemes konyhai feladat a kézi reszelőn reszelgetni majd’ egy kiló krumplit. Szerencsére nekem nem kell ezzel szenvednem, vagy a diódaráló megfelelő betétjét, vagy a mindent tudó konyhai robotgépemet veszem elő, és pikk-pakk megvan a reszelés. Van a robotgépemhez egy olyan tartozék, ami egy nagyra nőtt aprítónak felel meg, ez a tökéletes masina ehhez az ételhez, mert pár másodperc alatt kész volt nyers darált krumpli, oxidálódni sem volt ideje.

Hozzávalók:

  • 50 dkg burgonya
  • 1 tojás
  • liszt
  • 20-25 dkg juhtúró
  • kevés tejföl
  • kapor
  • szalonna

Egy nagy fazékban vizet teszek fel melegedni, majd a burgonyát meghámozom, és lereszelem (nem a sajtreszelőn, hanem a csillag alakún) vagy péppé aprítom a robotgéppel. Hozzákeverem a tojást, egy teáskanál sót és annyi lisztet, hogy galuska sűrűségű tésztát kapjak. A szalonnát – némi vásárlási félreértés következtében húsosat – apró kockákra vágom, és kisütöm. A juhtúrót összekeverem 1-2 teáskanálnyi tejföllel, és jó sok apróra vágott kaporral. A tésztát egy deszkáról késsel a forró vízbe szaggatom, miután a tészta elfogyott, még kb. 2 percig főzöm, majd leszűröm. A kifőtt galuskát összekeverem a kapros juhtúróval, megszórom a szalonnával, és azonnal tálalom.

3 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

4 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Köszönöm, a tányéron lévő adag épp megfelel :-))

Nagyon guszta!

Wise Lady írta...

Nagyon szeretem a sztrapacskát! Mátraszentimrén ettem a legcsodálatosabbat, egy házaspár főzte. De én kapor nélkül kérem:)

szepyke írta...

Én sem kérek kaprot, nem szeretem...:)

Lilla írta...

az oldalbordám is az egyik személyes ellenségének tekinti a kaprot :-) én eddig azt hittem hogy ezzel kb. egyedül van, de már látom, tévedtem...