2009. október 12., hétfő

Töltelékes káposzta

kaposzta2

Az erdélyi változat a töltött káposztára, nem is töltöttnek, hanem töltelékesnek hívják, ami jó, mert így nem ugyanaz a név jelöli a kétféle ételt. Nincs benne pirospaprika, és nem savanyú káposztából készül, hanem savanyítatlan fejes káposztából, zöldfűszerekkel. Csomborral fűszerezik, ami tipikusan az erdélyi konyhára jellemző fűszer. Pár éve allergiás vagyok a savanyú káposztára, így a töltött káposzta helyett maximuma  töltelékes marad nekem…

Hozzávalók:

  • 70 dkg darált hús /dagadó/
  • kisebb fej káposzta
  • 1 fej hagyma
  • olaj
  • 1 kis sűrített paradicsom konzerv
  • fél bögre rizs
  • 1 tojás
  • só, bors, kapor, borsikafű /csombor/

Az apróra vágott hagymát kevés olajon üvegesre párolom, lehúzom a tűzhelyről, hozzáadom a paradicsompürét, a húst, a rizst és a tojást. Sózom, borsozom, és összegyúrom. Egy nagy fazékban, amibe belefér az egész káposzta, vizet forralok. A káposztának kivágom a torzsáját, és rövid időre forró vízbe teszem, kiveszem, leszedem a külső néhány levelet, majd a maradékot visszateszem a vízbe. Addig folytatom a forrázást és a levél-leszedést, amíg elfogy az egész káposzta. A nagyobb levelekből kivágom a vastag, központi eret, és a töltött káposztával megegyező módon, beléjük töltöm a korábban elkészített húsos masszát. A megmaradt kisebb leveleket csíkokra vágom, és a felét egy fazék aljára teszem. Ráhelyezem a töltelékeket, befedem a maradék káposztával, felengedem vízzel, kaprot és csombort teszek bele, és lassú tűzön megfőzöm. Tejföllel tálalom.

Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Csőben sült gombás-darált húsos tészta Ízvilágában kicsit hasonlít a bolognai ragus lasagnéhez, mert ezt is sajtos besamel, darált húsos paradicsomos ragu és tészta alkotja. Van azonban néhány lényeges különbség: sertéshús, gomba, és egyszerűbb összeállítani. A… Tovább
  • Töltött káposztaAllergiás vagyok rá, úgyhogy nem hiszem, hogy egyhamar főzni fogom, de legyen meg a receptje…. Hozzávalók: 90 dkg - 1 kg darálnivaló hús (lehet fele sertés fele marha, vagy csak sertés) 20 dkg rizs 1 fej hagyma … Tovább
  • Mézes-mustáros sertésoldalas Ismét megkívántam az oldalast, a tavaly téli három részes sorozat után (itt, itt és itt). Most Gordon Ramsayhez nyúltam ihletért, kíváncsi voltam, a mester hogyan készíti. Velem ellentétben nem sütőben, hanem grillen, errő… Tovább
  • Grillezett sertéstarja Igazi villámgyors ebéd, még a húst se kellett elvágnom, nagyon szép szeletelt sertéstarját kaptam, a pácolás és a sütés ideje percekben mérhető csak. A tarja nagyon jól grillezhető hús, kellő mennyiségű zsír van benne ahho… Tovább
  • Brassói aprópecsenye Próbáltam utánanézni, hogy milyen az „igazi” brassói, azonban kb. minden cikk mást említett: a hús vágását (azaz csíkok legyenek), a hús és a burgonya együtt sütését, a majorannát, a hús adott részének használatát… Nem tis… Tovább

1 megjegyzés:

szepyke írta...

A kaprot nem tudom megszeretni valahogy. Valahogy, nem megy. Ha csak a közelben is volt az ételhez kapor, én már érzem rajta, és nem eszem meg. Nem tudom, hogy miért.