2009. március 12., csütörtök

Tócsni


A tócsnit minden megyében máshogy hívják, szerintem ennek az ételnek van a legtöbb neve. A teljesség igénye nélkül: tócsni, toksa, macok, cicege, tócsi, lapcsánka, gánica, matutka, krumliprósza, görhöny, lapotyka, rösztike, harula, röstiburgonya, lepkepotyi. Az összetevők is ehhez mérten változnak tájegységről tájegységre.  Nekem nincsenek  a tócsnihoz kapcsolódó gyerekkori emlékeim, hogy a nagymamám így meg így csinálta és így meg így hívta.  Felnőtt fejjel találtam rá egy szakácskönyvben, és igazítottam a saját szám ízére. Jöjjön az én verzióm:


hozzávalók:

  • 30 dkg krumpli
  • 30 dkg sárgarépa
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 fej hagyma
  • 1 tojás
  • liszt
  • só, bors, szerecsendió
  • a sütéshez olaj


A krumplit és a sárgarépát meghámozom, és nagylyukú reszelőn lereszelem/darálom/bedobom a szeletelőbe. A hagymát felkockázom, a fokhagymát finomra vágom. Egy tálban összekeverem a répát, a krumplit, a hagymát és a fokhagymát. beleütök egy tojást, sózom, borsozom, belekeverek egy kevés szerecsendiót. Kevés lisztet adok hozzá. Egy serpenyőben ujjnyi olajat hevítek, egy evőkanállal halmokat rakok a forró olajba, és ellapítgatom a tetejüket (ilyenkor látszik, hogy van-e elég liszt a masszában). Mindkét oldalukon pirosra sütöm, és papírtörlőre szedem ki a borzas kupacokat. Salátával és tejföllel tálalom. 


3 fős adag. Eredetileg a női lapozón.


Kapcsolódó bejegyzések

  • Áfonyás csirkepástétom Elsőre furcsának tűnhet a csirke-citrom-áfonya trió, de az első falat után értelmet kap az összeállítás. Nagyon finom, és a pástétom előre elkészíthető, a szendvicseket azonban érdemes csak tálalás előtt összeállítani, mer… Tovább
  • Mustáros sonkás csiga A fodrászomtól van a recept, annyit változtattunk rajta, hogy nem tömény mustárral kentük meg a leveles tésztát, hanem mustár-tejföl keverékkel, mert nem vagyok nagy mustár-rajongó. Persze, aki szereti a mustárt, próbálja … Tovább
  • Mézes sárgarépakrémleves Igazi téli vitaminbomba egzotikus hozzávalók nélkül. A leves édességét nagyszerűen egészíti ki a tejföl savanykássága. Lehet „tüzesre” is készíteni, és a sárgarépával egy időben chili-pelyhet, vagy apróra vágott chili papr… Tovább
  • Tortilla grillezett zöldségekkel A nagy karácsonyi evések és a süteménydömping előtt próbáltam kevésbé hizlaló ételeket készíteni, hogy ne kezdjük meg a hízókúrát túlságosan korán. A paradicsom sajnos elég ízetlen volt, de a cukkini végre ismét normális m… Tovább
  • Taco sertéshússal Többször készítettem már tacot, volt marhahúsos, és csirkés is, ez most nem csak a felhasznált húsban különbözik azoktól, hanem abban is, hogy a sütőben melegítettem meg, és a sajtot ráolvasztottam, nem csak hidegen rászór… Tovább

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Gyerekkori kedvencem a tócsi. Nagyon imádtam régen, és nagyon régen is ettem már sajnos. Viszont, hogy sárgarépát is lehet beletenni, újdonságként hatott. Azt hiszem ki kell próbálnom így mihamarább.

Lilla írta...

rakhatsz bele cukkinit meg parajlevelet is. :-)