2010. február 6., szombat

Kókuszos-kakaós csiga

csiga2

Több blogon is láttam muffin tepsiben sütött élesztős csigákat, nagyon megtetszett az ötlet, mert így nem kell sütés után a szétszedegetésükkel bajlódni. A forma és a sütemények vajjal kenésétől minden darabnak ropogós széle lesz, ami nagy kedvencem. Lehet természetesen másféle töltelékkel is készíteni, csak kakaóval vagy csak kókusszal, vagy más olajos maggal. Engem most erősen „foglalkoztat” a kakaó-kókusz párosítás, ezért ki kellett próbáljam, hogy milyen a kakaós-kókuszos csiga – szerintem jó,a tesztközöség másik tagja a sima kakaósra szavaz.

Hozzávalók:

  • fél csomag porélesztő
  • 36 dkg finomliszt (a harmada lehet rétesliszt is)
  • 1,75 dl tej
  • 1 evőkanál cukor
  • csipet só
  • 1 tojás
  • 3 dkg vaj

A töltelékhez:

  • 9 dkg vaj
  • 9 dkg porcukor
  • 2 púpos evőkanál kakaópor
  • 9 dkg kókuszreszelék

A sütéshez:

  • kb. háromnegyed dl tej/tejszín
  • 1 csomag vaníliás cukor

A forma kikenéséhez:

  • olvasztott vaj

A tejet meglangyosítom, elkeverem benne a cukrot és az élesztőt, és pár percig állni hagyom, hogy az élesztőgombák beinduljanak. Közben egy tálba szitálom a lisztet, elkeverem benne a sót, és beleütöm a tojást. Hozzáadom a tejet, összegyúrom, és pár percig dagasztom. Megolvasztom a vajat, a tésztához adom, és addig folytatom a dagasztást, amíg elkeveredik benne a zsiradék, és sima felületű, rugalmas tészta lesz. Letakarom, és meleg helyen 50 percet kelesztem. A töltelékhez a puha vajat elkeverem a cukorral, a kakaóporral és a kókuszreszelékkel. miután letelt az 50 perc, a sütőt előmelegítem 160 fokra, és egy muffin tepsit kivajazok. enyhén lisztezett deszkán kicsit átgyúrom a tésztát, és 3-4 mm vastagra nyújtom. Megkenem a töltelékkel, a hosszabbik oldalával párhuzamosan szorosan feltekerem, és 12 darabba vágom. A csigák oldalát és tetejét megkenem olvasztott vajjal, és a muffin tepsiben 12 percig sütöm. A tejben elkeverem a vaníliás cukrot, kiveszem a félkész csigákat, és rájuk locsolom a cukros tejet. Kicsit feljebb tekerem a sütő hőmérsékletét (15-20 fokkal), és még 12 perc alatt befejezem a sütést.

12 db muffin méretű csiga lesz belőle. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Gofri édesburgonyával (tejmentes) Nem sok látszik belőle a képen, de így néz ki a fehérre festett parafa padló :-) De nem a padlóm a lényeg, hanem ami a tányéron van: édesburgonya pürés gofri, édesburgonya-krém (erről később külön posztban fogok megemlékezni… Tovább
  • Kókuszos muffin Igazából cupcake, de nem tudom, hogy magyarul hogy kellene hívni a cupcake-et. (Ami zsírosabb tésztájú, mint a muffin és van egy csomó krém a tetején). Úgyhogy muffin. Jó sok kókusszal. És nem tévedés, tényleg csak négy (max… Tovább
  • Gombás-gesztenyés mini piteEgyik nap munka után el kellett ütnöm egy csomó időt, mert elfelejtettem kulcsot vinni magammal, és meg kellett várjam Levit, hogy visszaérjen vidékről.Kínos.De volt egy előnye. Unalmamban bementem egy könyvesboltba, és hossz… Tovább
  • Reggeli tojás és burgonya egytál–”Végigfőzni a Meatless-t” Az eredeti neve potato and zucchini hash, nem tudom, hogy lehetne ezt legjobban lefordítani, jobb híján reggeli tojás és burgonya (krumpli, na) egytál lett belőle. A lényeg: egy serpenyőben megpirítunk néhány zöldséget, és f… Tovább
  • Mogyoróvajas brownie Terveim szerint visszatértem a normál/rendszeres blogoláshoz, mert a lakáscsere / költözés / felújítás túljutott a legrázósabb szakaszon. Azaz végre megint van működő, főzőlappal-sütővel felszerelt konyhám. Nem mondom, el le… Tovább

3 megjegyzés:

Felhőlány írta...

Azt a mindenit, de helyesek lettek! Bár a kókuszos dolgokat önmagában nem annyira szeretem, de csokisan-kakaósan simán elfogy! :)

Névtelen írta...

Ez a csiga tokeletes es a legfinomabb, amit valaha ettem. A csalad es barki, akinek eddig csinaltam imadta es azota is rendszeresen kell keszitenem kozkivanatra! Ja es mindig sikerul!!! Koszi ezert a receptert!

Lilla írta...

köszi :-D