2010. február 3., szerda

Sajtos makaróni

sajtosmakaroni1

„Mac ’n’ cheese”, azaz sajtos makaróni, az angolszász anyukák egyik receptje arra az esetre, ha sok éhes gyereket akarnak jóllakatni. Természetesen ennek is van már por változata a nagy vízen túl, amihez csak vizet kell keverni. Pedig „rendesen” elkészíteni sem tart sokáig, annyi idő összeállítani, amíg megfő a tészta, a sütési idő pedig mindössze 15 perc. A krémes, cheddar mártás teljesen új szintre emeli a sajtos tészta fogalmát. Érdekesség, hogy az angolszászoknál a makaróni nem ugyanaz, mint itt, hanem az általunk szarvacska néven ismert fajta, tojásmentes (azaz durumlisztes) kivitelben.

Hozzávalók:

  • 35 dkg szarvacska tészta
  • 7 dl tej
  • 20 dkg cheddar lereszelve
  • 3 evőkanál liszt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál mustár
  • kevés só
  • 1 nagy marék zsemlemorzsa
  • 2 evőkanál vaj
  • esetleg pár szelet bacon

Ha teszek bele bacont, akkor először azt felvágom, és megsütöm. A tésztát a zacskón szereplő főzési időnél két perccel kevesebb ideig főzöm, és leszűröm (majd összekeverem a szalonnával). Közben a vajból, a lisztből és a tejből besamelt főzök, leveszem a tűzhelyről, belekeverem a reszelt sajtot, a zúzott fokhagymagerezdeket, a mustárt, és kevés sót. A sajtmártást és a tésztát összekeverem, tűzálló tálba teszem, a tetejét meghintem zsemlemorzsával, és előmelegített sütőben, 170-190 fokon (légkeveréssel) 15 percig sütöm.

4 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Töltött tojás A töltött tojás egy nagyon jól variálható étel a legtöbbször mégis mindig ugyanúgy készül, majonézzel és egy kicsi mustárral (esetleg egy kis tejföllel). Most három egyszerű, és mindennapi hozzávalót tartalmazó változatot … Tovább
  • Mustáros-tárkonyos csirkemellfilé Megkívántam valamilyen tejszínes csirkés ételt, és a receptek böngészése után ez bizonyult nyerőnek: kétféle mustár és tárkony. Tökéletes. Barnarizst főztem mellé, nem csak azért, mert barna, és az állítólag egészségesebb … Tovább
  • Póréhagymás cannelloni Gyorsan akartam valamit összeütni másnapra, ezért száraztésztához nyúltam. Az a remek a cannelloniban és a lasagneban, hogy nem kell előfőzni, sokszor a mártással sem kell órákig vacakolni, a sütőben pedig már „magától kés… Tovább
  • Mustáros sonkás csiga A fodrászomtól van a recept, annyit változtattunk rajta, hogy nem tömény mustárral kentük meg a leveles tésztát, hanem mustár-tejföl keverékkel, mert nem vagyok nagy mustár-rajongó. Persze, aki szereti a mustárt, próbálja … Tovább
  • Mentás, csirkés penne Nagyon finom, nem tudom miért, de nekem az utóbbi időben ez a kedvencem (persze menta nélkül) – pedig sokat, és sokfélét főztem, volt miből választani. Az enyhén mustáros tejszínes mártás, a zöldségek és a csirkehús bármel… Tovább

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

már megint hasonlóan gondolkodtunk!már vagy 2 hete ezt akarom csinálni:)))

Lilla írta...

csinálj! iszonyú jó lett! hammmmnyammmmmmm

szepyke írta...

A született feleségekben Susan ezzel ég be az első részben...

Soha nem értettem, hogy ezzel hogy lehet, mert egy nagyon egyszerű, mégis tökéletes étel!:)

Lilla írta...

ez nekem is mindig eszembe jut. totál nyomi susan...

Alla írta...

Sziasztok! Nálam is a gyerekek sok tvét néznek,és a ( BARNEY) A KEDVENC:))) és ott is a sajtos makaroni a menő:)))