2010. május 1., szombat

Chili con carne

bab1

Nem boncolgatnék eredetet és igaziságot ennél az ételnél, nem vagyok se mexikói, se texasi, hogy érdemben tudjak nyilatkozni. rövid keresgélés után kiderült, hogy rengeteg variációja van, milyen bab van benne, van-e benne alkohol, és ha igen milyen (sör, bor, scotch), van-e kukorica… Sőt egészen „elképesztő” hozzávalókról is olvastam: banán, ananász, narancs, mogyoróvaj, kávé, kóla. Ez alapján kicsit úgy tűnik, hogy bármit bele lehet tenni, a lényeg, hogy legyen hagyma, fokhagyma, marhahús, chili és római kömény, a többi tetszőleges (még a bab és paradicsom is). Ez az én verzióm:

Hozzávalók:

  • 15 dkg száraz fekete bab (minimum fél napra beáztatva)
  • 20 dkg darált marhahús
  • 1 nagy hagyma
  • 40 dkg darabolt paradicsom konzerv
  • 2 gerezd fokhagyma
  • olaj
  • só, bors, chili, római kömény
  • 1 teáskanál barnacukor
  • 1 evőkanál alma- vagy fehérborecet
  • 1 pohár vörösbor
  • 4-5 dl marha-alaplé (esetleg zöldség)
  • fél kukorica konzerv

A hagymát apróra vágom, kb. 5 percig párolom a felhevített olajban, azután hozzáadom a zúzott fokhagymát és a marhahúst, és addig sütöm, amíg a hús mindenhol kifehéredik. Felöntöm a borral, fűszerezem (só, bors, chili, római kömény, cukor, ecet), hozzáadom a lecsöpögtetett babot, a paradicsomkonzervet és az alaplevet, és fedő alatt, kis lángon, többször ellenőrizve 2-2,5 óra alatt megfőzöm. Megkóstolom, ha szükséges, szórok még bele fűszert, belekeverem a kukoricát, és tejföllel és sajttal megszórva tálalom.

2 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Tojásos lepény A húsvét hangulatához hozzá tartozik a tojásfestés, aztán jön a fejtörés, hogy mi legyen a sok-sok piros tojásból. Az egyik lehetőség a rakott krumpli, azonban egy étel nem mindig elég a készletek elhasználásához (bár lehe… Tovább
  • Chili con carne Nem boncolgatnék eredetet és igaziságot ennél az ételnél, nem vagyok se mexikói, se texasi, hogy érdemben tudjak nyilatkozni. rövid keresgélés után kiderült, hogy rengeteg variációja van, milyen bab van benne, van-e benne … Tovább
  • Omlós húsos táska Az anyámtól tanul sütemények egyike, amióta az eszemet tudom, benne van a kézzel írott- beragasztgatott füzetkéjében. Tipikusan „semmi extra” a receptje, egy egyszerű omlós tészta sonkakrémmel töltve, mégis mindenkinek nag… Tovább
  • Spárgás avokádókrém Az avokádókrémet még „magában” is nagyon szeretem, szoktam is elég gyakran készíteni, de így a tavasz legjobb zöldségével, spárgával kiegészítve valami fenomenális. Csodálatosan „zöld” íze van, és a tejföltől és a mogyoróv… Tovább
  • Sonkás-sajtos palacsinta Egyikünk sem az a kenyeres-felvágottas típus, úgyhogy a (nem túl nagy) húsvéti sonka is kitartott egy darabig, és különböző RENDES ÉTELEKBEN végezte, nem tormával és retekkel, kenyér mellé betolva (ha már itt tartunk, egyö… Tovább

2 megjegyzés:

mandy tarragon írta...

Én szoktam bele egy kocka étcsokit is tenni a végén. :)

Lilla írta...

én ahhoz eddig mindig kicsit gyáva voltam. .-) meg a múltkor szerintem nem is volt itthon étcsoki, mind elment a trüffelbe... (szégyen-gyalázat, tudom)