2010. május 7., péntek

Cukkinis-répás kínai tészta

tesztasalata1

Hidegen – tésztasalátaként -, és melegen, „hagyományos” zöldséges tésztaként is fogyasztható, ráadásul a szállítást is jól bírja. Tökéletes vacsora vagy ebéd hétköznapra. Akinek ez így kevés, tegyen bele egy kis maradék sült vagy főtt csirkehúst, vagy az újhagyma előtt süssön meg némi apróra vágott csirkemell-filét a szezámolajban. Érdemes beszerezni egy üveg pirított szezámmagból készült olajat, az ázsiai ételeknek nagyszerű kiegészítője, és salátákra is jó, az egészen fűszeres, füstös íze miatt.

Hozzávalók:

  • 1 kis cukkini
  • 1 nagy sárgarépa
  • 1 csokor újhagyma
  • 3 evőkanál szezámolaj
  • 2 evőkanál szezámmag
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 „kocka” tojásos kínai tészta
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • evőkanál citromlé
  • 1 teáskanál kínai fűszerkeverék
  • (gyömbér)

A sárgarépát meghámozom, levágom a cukkini két végét, mindkettőt 4-5 cm hosszú darabokra vágom, és a zöldséghámozóval „felszeletelem”. A tésztát leöntöm forró vízzel, és lefedve állni hagyom, amíg megpuhul, majd leszűröm. Az újhagymát ferdén felszeletelem, és a felhevített olajon pár percig sütöm, majd mellédobom az áttört fokhagymát, és egy perc után hozzáadom a zöldségeket. Pár percig párolom, a citromlével, a szójaszósszal, a kínai fűszerkeverékkel, és ha szükséges, egy kis sóval fűszerezem. Beleforgatom a tésztát, megszórom a szezámmaggal, és melegen vagy hidegen tálalom.

2 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Rakott tőkehal Tőkehalat még sosem vettem ezelőtt, egy alkalom után a tapasztalatok: kiolvasztás közben elég sok vizet engedett magából, sütés előtt ezért érdemes felolvasztani, különben főzés lesz a dologból, az eddig elfogyasztott két … Tovább
  • Zsályás-gorgonzolás tészta Villámgyors tészta jó sok tejzsírral, ha nagyon leegyszerűsítem a képletet. Szerintem a tehén dolga elsősorban a tej biztosítása, hogy az aztán vajjá, tejszínné, túróvá és sajtokká váljon, a húsmarha számomra csak másodlag… Tovább
  • Háromsajtos rizottó Ez a rizottó felborította kissé a rangsoromat, hogy melyik is a kedvencem a meglehetősen sokféle közül, amit készíteni szoktam. Nem én vagyok a penészes sajtok legnagyobb rajongója, inkább a kemény és a friss sajtokat szeret… Tovább
  • Sajtos-tejfölös pogácsa Valami miatt nem szoktam pogácsát sütni. Nincsen semmilyen konkrét indoka, így alakult. Pedig szeretem a pogácsát, türelmem is van a hajtogatós dolgokhoz. Mindenesetre most megtört a jég, sós süteményt akartam vinni másnap… Tovább
  • Feketebab-chili Vettem egy kiló száraz fekete babot, amiből azt hiszem, elég sokféle ételt ki fogok tudni próbálni. Először egy vegetáriánus chilit készítettem, így akár böjtre is kiváló, de aki nem bírja hús nélkül megenni, tegyen bele e… Tovább

2 megjegyzés:

GasztroRéka írta...

Annyira örülök a receptednek,már olvastam a portálon! Nagyon szeretem ezt a tésztát,de a kínai büfékhez nincs sok bizodalmam,egy helyen ettem rendszeresen de az is megváltozott... A tésztát hol szerzed be! Képzeld már megismerem kép alapján a Női Lapozón a receptjeidet régen meg nem is néztem a nevet,most már nem kell kép alapján tudom mi a tiéd!:)

Lilla írta...

hát a kníai büfé nekem sem kedvencem, huginak egyszer volt olyan, hogy elvitelre kérte, és mire hazaért vele ""szaga lett".
a fővámtéri csarnokban az ázsiában szoktam. fél kilós csomag, 8 "kocka" van benne. ha levesbe teszem, akkor kettőnknek egy kocka kell, ha így tésztával főétel lesz belőle, akkor fejenként 1. csak a levest rögtön meg kell enni, mert addig dagad, amíg van rajta lé...

:-DDD