2010. május 13., csütörtök

Eperkrémes roló (némi méltatlankodással)

IMG_5218
Az aktuális Nők Lapja konyhából néztem ki ezt a receptet, az mondjuk első ránézésre látszott, hogy abban a formában, ahogy ott le van írva kizárt, hogy működjön a dolog. A 25 dkg mascarpone, 15 dkg cukor (rohadt sok eleve) és 15 dkg eper összeturmixolva nem lesz normális kemény krém. Ráadásul Évike nem nagy rajongója a mascarponénak, mert mielőtt kiderült volna, hogy nem bírja a laktózt, túl sokszor volt tőle rosszul.
Szóval első változtatás: legyen laktózmentes, azaz mascarpone helyett 25 dkg laktózmentes tejfölből kicsöpögtetett házi krémsajt (a sparos laktózmentes tejfölből kettő kellett, azok, ha jól tudom még 20 dkg-osak, a normállal szemben, ami már csak 175).
Második változtatás: a 15 dkg cukor iszonyatosan sok. Egyrészről minek legyen olyan édes, hogy összeragadjon a szánk, másrészről hizlal, harmadrészről hígítja a cuccot. Szóval raktunk bele 5 dkg-ot. Ettől is bőven elég édes lett. És jó híg is.
Harmadik változtatás: mivel a cukortól és az epertől a mascarponénál sokkal-sokkal sűrűbb házi krémsajt folyt, mint az epres shake a gyorsétteremben, és a cucc nem is nézett ki elégnek a rolókhoz (plusz túl édes is lett), kellett még bele valami. Szerencsére volt joghurtos krémsajtunk, ment bele kb. 10 dkg, ettől persze már nem lett laktózmentes. Több lett, sűrűbb csak kicsit, az édességen meg eleget javított.
Negyedik változtatás: elő kell venni a zselatint, bármennyire is utálom. Büdös, gusztustalan és amúgy is fujj. Volt egy zacskó zselatinfix a szekrényben, azt legalább nem kell főzőcskézni, nem érzem az ocsmány dögszagot. Alapesetben inkább kanalazom a desszertet, minthogy vágóhídi hulladékból (aka csont és bőr) főzött gusztustalansággal adjak neki tartást.
Innentől “már” működött. Baromira utálom, hogy az újságokban milyen átnézetlen, működőképtelen recepteket bírnak közzétenni. Érdekes módon a szakácskönyvekben ez valahogy kevésbé fordul elő (legalábbis az általam vásároltakban). És erre nem az a megoldás, hogy ne vegyek újságokat, hanem az, hogy kedves szerkesztők, tessék már mondjuk megfőzni amit közzéteszünk, de legalább végiggondolni, mert a legtöbbször első olvasásra süt valamiről, ha hiba van benne. Így is mennyien nem főznek, mert “jajj de nehéz”, mondjuk nem is csodálkozom ha végleg elmegy a kedvük a dolgoktól az ilyen hülye okokból származó kudarcok miatt.
Akkor jöjjön a működőképes recept:

Epres roló laktóz nélkül/laktózzal

Hozzávalók:
  • 1 csomag (50) dkg leveles tészta
  • 1 tojás
  • 40-45 dkg tejföl
  • és 10 dkg joghurtos krémsajt
  • vagy 3 doboz laktózmentes tejföl (3x20 dkg)
  • 15 dkg eper (plusz kevés a végekre csicsázni)
  • 4-5 dkg cukor
  • 1 zacskó zselatinfix (ha ebben van laktóz, akkor sima zselatin)
A tejfölt konyharuhába kötöm, és 2-3 nap alatt kicsöpögtetem (én jó sűrűre, már-már gyúrhatóra szoktam). A leveles tésztát vékonyra nyújtom, csíkokat vágok belőle, és rolóformára tekerem. Megkenem tojással, és előmelegített sütőben, 200 fokon pár perc alatt megsütöm. A kicsöpögtetett tejfölt összeturmixolom a cukorral, az eperrel (, és a krémsajttal), majd habverővel belekeverem a zselatinfixet, és kb. 1 órára a hűtőbe teszem. A megszilárdult krémet kiskanállal vagy habzsákkal a rolókba töltöm, és a végüket apróra vágott eperrel díszítem.
kb. 20-24 db lesz belőle.

8 megjegyzés:

szepyke írta...

Van egy újság, amiben biztosan kipróbált, működő receptek vannak..
Mondjam a címét?:))(Kifőztük)
Jah, és látod, hogy milyen ügyes vagy, ezt is megoldottad!:)))

Lilla írta...

persze megoldottam (az asztal mellől irányítva, mert éppen a köröket ragasztottam az éjjeliszekrényre), hugi és Levi összehozták a dolgot. de a bosszúságon kívül ott volt az is, hogy késésben voltunk, mert egyeseknek menni kellett dolgozni, másrészről nem gyakran van nálunk készleten zselatin. ha még el kellett volna menni érte a boltba, akkor végképp nem láttam volna a pipától... (és vidéken már neccesebb a vasárnapi boltozás)
ehhh...
a kifőztük meg itt figyel a desktopon :-)
ügyi vagy mint mindig :-D

Felhőlány írta...

Én ritkán írok negatív kritikát bámriről is (inkább dohogok magamban), de ebből az újságból már jártam így receptekkel én is. Nem egyszer, nem kétszer.... Persze azért volt ami jól sikerült, de inkább csak ötlet szinten lapozgatom...
Sokat gondolkodtam azon, hogy vajon miképpen készítették el azt a kaját, ami a leírás szerint nem működik, a képen viszont tökéletes?! Közel 25 év konyhai tapasztalat után ennyire béna lennék...?!
Te sem kezdő háziasszony vagy, jól megoldottad a dolgot! :)) Csodásan néz ki a végeredmény! :) (mondjuk én azért valahogy próbálnám a zselatint megúszni...)

Lilla írta...

tudod tapétaragsztót használnak tej helyett :-) vagy zselatin, de a fagyasztást is el tudom képzelni.
iszonyú vizes az eper, ezt nem tudom hogy lehetett volna zselatin nélkül (ha meg elkezded beforralni a turmixozott epret a cukorral az gyakorlatilag lekvárfőzés). mindenesetre maradok az eper egyéb felhasználási módjainál. esetleg csak apróra vágott epret keverni a krémsajtba.

mandy tarragon írta...

Ó, én ilyenkor fel tudnék robbanni... Volt már olyan, hogy felhergeltem magam annyira, hogy kivágtam a kukába az egész sütit.

Lilla írta...

én a kukáig még nem jutottam, de van hogy rámtör a hisztéria (egyesek tudnának mesélni).

Dóri írta...

Kedves Lilla!
Ezt a laktózmentes tejfölös helyettesítést elmagyaráznád nekem mégegyszer? A mascarpone helyett egyszerűen tejfölt használtál vagy ...igazából ezt a kicsöpögtetőt krémsajtos részt nem értem.
Előre is köszönöm.
Dóra

Lilla írta...

a kicsöpögtetés azt takarja, hogy fogsz egy nagy fazekat/tálat, egy tiszta konyharuhát (amit nem öblítővel mostál), és a konyharuhába kanalazod a tejfölt, batyut csinálsz belőle, és a tál/fazék fölé lógatod. (lehet azt is hogy nagy szűrőt bélelsz ki konyharuhával, de szerintem a lógatás jobb). pár óra alatt kicsöpög a tejfölből a savó, és egy krémsajt szerű sűrű cucc marad a konyharuhában. ugyanezzel a módszerrel sima joghurtból sűrű görög joghurtot lehet előállítani.