2010. május 11., kedd

Hajtogatott kakaós kiflik

kakaostekercs1

Frissen a sütőből kivéve a legjobb, de a rengeteg vajas-kakaós krémnek köszönhetően másnapra sem száradnak ki ezek a hajtogatott-élesztős tésztából készülő kiflik. A tésztából szerintem nem érdemes kevesebbnek nekiállni, nyugodtan be lehet fagyasztani a felét, 1-2 hónapig biztosan nem lesz semmi baja -18 fokon (az ennél melegebb fagyasztókban még a bolti mirelit áruk is csak 1-2 hétig tarthatók el, a hőmérséklettől függően).

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 30+10 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • tej
  • 2-3 evőkanál tejföl
  • 2 evőkanál cukor
  • 3-4 g porélesztő
  • 1 tojás

A töltelékhez:

  • 8 dkg vaj
  • 2 evőkanál tejföl
  • 6 dkg porcukor
  • 6 dkg kakaó
  • 1 teáskanál reszelt lime-héj

A 30 dkg lisztet elkeverem az élesztővel, a cukorral és a sóval, majd a tojással, a tejföllel és kb. 1,5 dl tejjel rugalmas tésztát dagasztok belőle. A vajat összegyúrom a 10 dkg liszttel (én az aprító dagasztó betétjét használtam ehhez, pár mp alatt elkészült, és nem lettem maszatos), és az élesztős tésztát lisztezett deszkán kinyújtom. Rákenem a vajas liszt felét, először a felső-, majd az alsó harmadát hajtom be, aztán a két oldalával is hasonlóan járok el, és a deszkán pihentem 30 percig. Ezután újra kinyújtom, a maradék vajas tésztával megismétlem az egész procedúrát, és újabb 30 percig pihentetem. Közben elkészítem a krémet, a vajat picit megolvasztom a mikróban (nem kell, hogy az egész folyékony legyen, csak legyen nagyon-nagyon puha), és belekeverem a kakaót, a cukrot, a reszelt lime-héjat és a tejfölt. A tésztát még egyszer hajtogatom – most már vajas kenegetés nélkül -, majd két részre osztom, mindkettőt jó nagy, minél vékonyabb körré nyújtom. A köröket megkenem a krémmel, 8-8 cikkre vágom, és kívülről kezdve feltekerem a darabokat. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, és még 30 percig kelni hagyom. Ezután előmelegített sütőben, 200 fokon (légkeveréssel, vagy alsó-felső sütéssel 220 fokon) megsütöm. Frissen-forrón a legfinomabb.

2 tepsinyi – 16 darab lesz belőle. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Rizses rétes Egy nagyon régi, 1928-as, erdélyi recept-gyűjteményben találtam ezt a receptet. Már ha receptnek tekinthetjük egy lelkészné mai szemmel nézve roppant szűkszavú feljegyzéseit. Nincs megadva az összes hozzávaló mennyisége, s… Tovább
  • Citromszelet Anyám citromkrémes süteményre vágyott, lapokból álló süteményt készíteni viszont nem szeret, és konkrét recept sem volt hozzá, úgyhogy apámra várt a feladat, hogy megalkossa a receptet, és az elméletet átültesse a gyakorla… Tovább
  • Mákos és diós búrkifli Megkívántam a diót, és a bejgli előtt még egy másféle formába öntöttem (azaz jó régen, de most jutottam odáig, hogy posztoljam). Mákost is kellett készíteni, mert egyesek allergiásak a dióra, de így legalább nem volt vita … Tovább
  • „Sétapálca” keksz Nagyon tetszik a piros-fehér sétapálca alakú cukorka, és kb. minden ami azzal van dekorálva. Nem kis munka árán vaníliás kekszeket formáztam ilyen alakúra. Szebbek lesznek a kekszek, ha formázás után egy kis időt a hűtőben… Tovább
  • Sonkás palacsinta Gyorsan elkészíthető és jól szállítható ebéd kellett, tortilla-lap kivételesen nem volt itthon, úgyhogy palacsintát sütöttem, és abba tekertem sonkát és salátát. Nem tudom milyen sonkát vettem, nem vagyok egy felvágott sza… Tovább

2 megjegyzés:

Felhőlány írta...

Nah igen.... én valahogy így szeretem, amikor a töltelék több a tésztánál... :))) Annyira jól néz ki! Nagyon guszta... :)

Lilla írta...

naja.. jó-jó a tészta is, de úgy a finom ha rendesen átitatja a töltelék. tocsogjon a vajban :-)