2009. december 29., kedd

Rizses rétes

rizsesretes1

Egy nagyon régi, 1928-as, erdélyi recept-gyűjteményben találtam ezt a receptet. Már ha receptnek tekinthetjük egy lelkészné mai szemmel nézve roppant szűkszavú feljegyzéseit. Nincs megadva az összes hozzávaló mennyisége, se a sütési útmutató: hány fokon, hány percig. A mai receptek ezeknél lényegesen egyszerűbben reprodukálhatók, hiszen sokkal pontosabb utasításokból állnak.

Hozzávalók:

  • 15 dkg rizottórizs
  • 3 dl tej
  • 6 dkg vaníliás cukor
  • 5 dkg vaj
  • 4 tojás
  • olaj vagy olvasztott vaj a réteslapok megkenéséhez
  • 1 csomag (6 db) réteslap

extrák:

  • mazsola
  • reszelt bio citromhéj

A tejet felforralom a cukorral, majd belekeverem a rizst, mérséklem a lángot, és gyakori keverés mellett puhára főzöm. Belekeverem a vajat, és félreteszem hűlni. A mazsolát beáztatom, jobb esetben rumba, rosszabb esetben vízbe. A sütőt előmelegítem 180 fokra, és egy tepsit kibélelek sütőpapírral. A réteslapból két 3 réteg vastag lapot készítek úgy, hogy minden lap tetejét megkenem olajjal vagy olvasztott vajjal. A tojásokat szétválasztom, a sárgájákat a rizshez keverem, és a fehérjékből kemény habot verek. A tojáshabot a rizsbe forgatom, és óvatosan belekeverem a lecsöpögtetett mazsolát és/vagy a reszelt citromhéjat. A töltelék felét-felét a réteslapokra kanalazom – nem elkenem az egész felületen, hanem az egyik szélétől kb. 4-5 cm-re hurkát formázok belőle, a 4-5 cm-es részt ráhajtom, és óvatosan feltekerem. Tekeréskor lehet igazítani a töltelék alakján, ezért nem kell megijedni, amikor elsőre folyósnak tűnik, nem lesz lapos a kész rétes. A rudakat óvatosan átemelem a tepsibe, megkenem a tetejüket olvasztott vajjal vagy olajjal, és addig sütöm, amíg a tészta kicsit megpirul. Hidegen vagy langyosan, porcukorral megszórva tálalom.

2 rúd lesz belőle. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Spenótos-ricottás rétes Három hét alatt nem sikerült olyan mirelit spenótot vennem, amiben nem pürésítve van a spenót, hanem összevágva. Arról nem is beszélve, hogy egyszer sikerült itt a sarkon a sparban apróra vágott bébispenótot szereznem, ami a… Tovább
  • Mogyorós rétes Sokkal kevésbé ismert rétes, mint a túrós vagy a meggyes, amik az alapnak számítanak, pedig még azoknál is gyorsabban elkészül, és nagyon finom. Mogyoró helyett dióval is lehet készíteni, akkor a töltelék végképp a zserbór… Tovább
  • Banános mini-rétes Szilveszterkor sütöttük, hogy mindenkinek legyen kedvére való édesség. Gyorsan elkészíthető, laktózmentes (ill. könnyen azzá tehető), és a hagyományos (túrós, meggyes) rétessel ellentétben, másnap sem szottyos. Már ha megéri… Tovább
  • Zöldséges rétes Hozzávalók: 1 csomag (150g) 6 lapos réteslap 2 tojás 125 g sovány túró 2 marék reszelt sajt só, bors, szerecsendió zöldfűszerek 35 dkg mirelit zöldségkeverék 1 tojás/tojásfehérje olaj/olvasztott … Tovább
  • Rizses rétes Egy nagyon régi, 1928-as, erdélyi recept-gyűjteményben találtam ezt a receptet. Már ha receptnek tekinthetjük egy lelkészné mai szemmel nézve roppant szűkszavú feljegyzéseit. Nincs megadva az összes hozzávaló mennyisége, s… Tovább

0 megjegyzés: