Egy nagyon régi, 1928-as, erdélyi recept-gyűjteményben találtam ezt a receptet. Már ha receptnek tekinthetjük egy lelkészné mai szemmel nézve roppant szűkszavú feljegyzéseit. Nincs megadva az összes hozzávaló mennyisége, se a sütési útmutató: hány fokon, hány percig. A mai receptek ezeknél lényegesen egyszerűbben reprodukálhatók, hiszen sokkal pontosabb utasításokból állnak.
Hozzávalók:
- 15 dkg rizottórizs
- 3 dl tej
- 6 dkg vaníliás cukor
- 5 dkg vaj
- 4 tojás
- olaj vagy olvasztott vaj a réteslapok megkenéséhez
- 1 csomag (6 db) réteslap
extrák:
- mazsola
- reszelt bio citromhéj
A tejet felforralom a cukorral, majd belekeverem a rizst, mérséklem a lángot, és gyakori keverés mellett puhára főzöm. Belekeverem a vajat, és félreteszem hűlni. A mazsolát beáztatom, jobb esetben rumba, rosszabb esetben vízbe. A sütőt előmelegítem 180 fokra, és egy tepsit kibélelek sütőpapírral. A réteslapból két 3 réteg vastag lapot készítek úgy, hogy minden lap tetejét megkenem olajjal vagy olvasztott vajjal. A tojásokat szétválasztom, a sárgájákat a rizshez keverem, és a fehérjékből kemény habot verek. A tojáshabot a rizsbe forgatom, és óvatosan belekeverem a lecsöpögtetett mazsolát és/vagy a reszelt citromhéjat. A töltelék felét-felét a réteslapokra kanalazom – nem elkenem az egész felületen, hanem az egyik szélétől kb. 4-5 cm-re hurkát formázok belőle, a 4-5 cm-es részt ráhajtom, és óvatosan feltekerem. Tekeréskor lehet igazítani a töltelék alakján, ezért nem kell megijedni, amikor elsőre folyósnak tűnik, nem lesz lapos a kész rétes. A rudakat óvatosan átemelem a tepsibe, megkenem a tetejüket olvasztott vajjal vagy olajjal, és addig sütöm, amíg a tészta kicsit megpirul. Hidegen vagy langyosan, porcukorral megszórva tálalom.
2 rúd lesz belőle. Eredetileg a női lapozón.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése