2010. május 27., csütörtök

Kókuszos kosárkák fehércsokoládé krémmel

kosarka1

Ez kicsit a gombhoz a kabát esete volt, mert olyan kis méretű desszertet akartam készíteni, amihez megy a színes cukor konfetti. Már pár hónapja vettem, de eddig nem találtam hozzá igazán jó felhasználási módot. Most végre megvan „a tuti”: az egy falatra elfogyasztható, már-már bonbon-szerű fehércsokoládés-kókuszos kosárkákon igazán remekül mutatott. Kinézet (és szerintem íz) alapján gyerekzsúrba való – bár ezt az adagot csupa felnőtt fogyasztotta el, hatalmas lelkesedéssel.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 5 dkg kókuszreszelék
  • 1 tojás
  • 12 dkg liszt
  • 2 csapott evőkanál cukor
  • 5 dkg vaj
  • 1 csipet só
  • + a tepsi kikenéséhez vaj/margarin

A töltelékhez:

  • 15 dkg fehércsokoládé
  • kb. 2 evőkanál tejszín
  • 10 dkg joghurtos krémsajt
  • a tetejére cukor konfetti

A tésztához kicsit megolvasztom a vajat, elkeverem benne a cukrot, a kókuszt és a tojást. Végül belekeverem (vagy gyúrom) a lisztet és a sót, és fóliába csomagolva pár órára, vagy akár egy napra a hűtőbe teszem. A 24 lyukú mini muffin tepsi mélyedéseit kivajazom, és a tésztát 24 részre osztom (én 2 g pontosságú mérleget használtam hozzá, de aki ügyes szemre is csinálhatja). Minden darabból golyót formázok, egy pohár aljának segítségével kerekre lapítom, és kibélelem vele a tepsi mélyedéseit. Előmelegített sütőben, 180 fokon (légkeveréssel) kb. 15 perc alatt megsütöm (10 perc után már nézegetni kell!). Miután kihűltek, kiszedem őket a formából. A krémhez a csokoládét kockákra töröm, hozzáadom a tejszínt, megolvasztom, simára keverem, és végül beledolgozom a krémsajtot. Kiskanállal a kosárkákba adagolom, megszórom cukordísszel, és hűtőbe teszem, amíg megdermed a krém.

24 darab lesz belőle. Eredetileg a női lapozón.

2 megjegyzés:

szepyke írta...

Kókuszos is, meg milyen helyes is!:))

Wittner Lilla írta...

egészen bonbonszerű, nagyon király