2010. május 29., szombat

Köles aszalt paradicsommal

koles1

Nem tört rám (az eddiginél súlyosabb) egészség-mánia, de megláttam a drogériában a bio kölest, és arra jutottam, hogy ezt ki kell próbáljam, hátha finom is, nem csak egészséges. A föld lakosságának egyharmadának a köles a legfontosabb gabona, tehát túlzás azt állítani, hogy ezt csak a pintyek eszik, embernek nem való. Állítólag roppant egészséges, és egészségvédő hatása van. Gyorsan megfő, egy dologra azonban figyelni kell, főzés előtt nagyon alaposan át kell mosni. Magában még nem próbáltam, így fokhagymával és aszalt paradicsommal jó, biztosan fogok édes változatot is csinálni, magokkal, mézzel, gyümölccsel.

Hozzávalók:

  • kb. 2 dl köles
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál vaj
  • olajban eltett aszalt paradicsom
  • só, bors

A kölest nagyon alaposan átmosom, és a fokhagymát apróra vágom. A vaj felét megolvasztom, pár percig sütöm rajta a fokhagymát (óvatosan, hogy ne égjen meg), majd hozzáadom a kölest, és alaposan összekeverem. Felöntöm 5-6 dl vízzel, és addig főzöm, amíg beszívja az összeset. Ezután belekeverem a maradék vajat, megsózom, pár aszalt paradicsomot 2-3 darabba vágok, és beleforgatom. Melegen és hidegen is jó.

Kb. 3 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Póréhagymás rakott burgonya Nehéz besorolni, hogy mi is ez pontosan: rakott krumpli vagy főzelék, mert mindkettőre hasonlít. Leginkább átmenet a kettő között – fűszeres tejben puhára főtt burgonya sajttal, sonkával, és póréhagymával. Elég sokáig kell… Tovább
  • Fokhagymás-babos pulyka Nagyon egyszerű, és kevés ügyködést kívánó babos egytálételt főztem – ráadásul túl sok edény sem kell hozzá, újabb piros pont. Elég sokat, két órát kell eltöltenie a sütőben, én fél óránként ellenőriztem, de ez végül feles… Tovább
  • Cukkinis-kukoricás tészta Amikor nincsen kedvem vagy időm sokáig a konyhában pepecselni, csak összevágok némi zöldséget, melléöntök egy kis tejszínt, és főzök mellé tésztát, mondhatjuk azt is rá, hogy „gyorskaja”. Elvileg gyorsabb lenne pizzát rend… Tovább
  • Paradicsomos sült rizs Szokás szerint csak akkor jöttem rá, hogy megint lecsó-ízű ételt főztem, amikor a kész rizsről levettem a fedőt. A recepteket olvasva sosem, „rakom össze” magamban, hogy amiben paradicsom és paprika van (akkor is, ha az ka… Tovább
  • Chili con carne Nem boncolgatnék eredetet és igaziságot ennél az ételnél, nem vagyok se mexikói, se texasi, hogy érdemben tudjak nyilatkozni. rövid keresgélés után kiderült, hogy rengeteg variációja van, milyen bab van benne, van-e benne … Tovább

0 megjegyzés: