2010. május 20., csütörtök

Lekváros-mandulás csigák

csiga1

Elképesztően minimalista recept – mint a legtöbb, aminek a kiinduló pontja a mirelit leveles tészta – de ez is olyan, hogy nem feltétlenül jut az ember eszébe. Szokás szerint este rám tört a sütemény utáni vágy, és elkezdtem mindenféle leveles tésztás recepteket nézegetni. Persze volt köztük rengeteg meglehetősen bonyolult: ilyen torta, amolyan torta, 2-3 féle krém, zselatin, csupa olyan gyümölcs, aminek nincs szezonja és/vagy most éppen nincs belőle itthon. Aztán meglehetősen sok fejtörés után rájöttem, hogy van egy bontott üveg meggylekvár a hűtőben, és valamilyen formában biztosan van mandula a kamraszekrényben. Csak semmi túlbonyolítás.

Hozzávalók:

  • 1 csomag leveles tészta
  • pár evőkanál lekvár (én meggyet használtam)
  • 1 marék szeletelt mandula

A leveles tésztát vékonyra nyújtom (én a 6 előnyújtott lapot még nyújtottam egy kicsit), és attól függően, hogy mekkora csigákat akarok, több darabba vágom (a képen az 1/6 lapból készült van). Megkenem lekvárral, megszórom mandulával, szorosan feltekerem, és kb. 1 cm vastag karikákra vágom. A csigákat sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, és előmelegített sütőben, 200 fokon (légkeveréssel) kb. 10 perc alatt megsütöm. Ha nem ilyen mini csigák készülnek, mint nálam, sütés előtt lehet még a tetejükre is szórni egy kis mandulát.

Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Isler–‘nut free’ Szóval olajos-mag mentes isler. Ami persze nyilvánvalóan csalás, de sikerült igazán hozzám illő társat találni. Még allergia-szempontból is. Nálunk ugyanis MINDENKI asztmás és/vagy allergiás és/vagy ekcémás. Még a kutya is. … Tovább
  • Kínai tészta gombával és mandulával Hozzávalók: kb. 18 dkg kínai tészta (nekem ez 3 “kocka” volt, a fél kilós csomagban ugyanis 8 van) 1 kis hagyma vagy 2-3 szál újhagyma 3 evőkanál tejszín (vagy mascarpone) 25 dkg gomba 1 teáskanál olaj … Tovább
  • Nektarinos tart Már az első sós ’tart’ (ha jól emlékszem spárgás volt) sütése óta kavargott a fejemben, hogy édeset is kellene sütni, mégiscsak az a hagyományos. Elég hamar kialakult bennem, hogy mézes krémsajttal fogom megkenni a leveles t… Tovább
  • Bab-pogácsák tortilla-ban tzazikivelA BBC GoodFoodról van a recept, minimálisat változtattam rajta, mivel a bazsalikomos tzaziki kivitelezhetetlen volt, mert két üzletből egyben sem találtam bazsalikom bokrot. Úgyhogy “normál” uborkásat készítettem hozzá. Nagyo… Tovább
  • Csirke sáfrányos fokhagymamártással Újabb recept a gyors húsos ételek-ből, szokás szerint erősen csökkentett zsírtartalommal. Puszta kíváncsiságból kiszámoltam, hogy az eredetiben mennyi kalória van, köret nélkül 970kcal jött ki. Ami egy bányásznak vagy hason… Tovább

5 megjegyzés:

mandy tarragon írta...

A leveles tészta mindenre jó :)

Névtelen írta...

még egy ilyen undorító recept és asszem nem olvaslak többé:(

Lilla írta...

biztos az én készülékemben van a hiba de nekem ez a komment kedves névtelen eléggé wtf...

Noémi írta...

Nagyon ötletes!Én biztosan megcsinálom:-)

mellissina2 írta...

Lilla!
A recept jó,sőt mi több ötletes.
Névtelennek!!!névtelenül bátornak lenni,nagy bátorság.
Lilla,jó ötlet megcsinálom,gyors egyszerű,és édesség.