2010. május 25., kedd

Sült csirkecomb körtés-sajtos rizzsel

csirke1

Volt négy csirkecomb a fagyasztóban, és némi gorgonzola a hűtőben, amit némi gondolkodás után a következő formában párosítottam össze. Egy darabig még a gorgonzola-mártáson is gondolkodtam, de aztán arra jutottam, hogy a mártás és pergős rizs párosnál nagyobb favorit nálunk a rizottó jellegű, sajtos-ragacsos rizs. A hússal lehet más vonalat is követni, nem szórakozni a fűszerezéssel, csak bacon-be tekerni, és úgy megsütni. A húsos szalonna is jó barátja a körtének – meg persze fűszerezni és betekerni is lehet...

Hozzávalók:

A körethez:

  • 1 körte
  • 12 dkg rizs (én arboriot használtam)
  • 1 evőkanál vaj
  • fél hagyma
  • kb. 5 dkg gorgonzola
  • fél pohár bor
  • kb. 1 bögre zöldségalaplé
  • (só)
  • 3-4 evőkanálnyi durvára vágott dió

A húshoz:

  • 4 csirke alsócomb lebőrözve
  • szerecsendió, bazsalikom, majoranna, oregánó, só, bors, paprika (az arányuk és mennyiségük azon múlik, ki hogy szereti)
  • 1 evőkanál olaj

Bemelegítem a sütőt (200 fok légkeverés, vagy 220 fok alsó-felső), és előveszek egy kis tepsit. A húshoz való fűszereket egy kis tálkában összekeverem az olajjal, beleforgatom a combokat, a tepsibe teszem, és a tetejükre kenem a maradék fűszeres olajat. Kb. 45 perc alatt megsütöm a húst – ha nagyok a combok, több idő kell, vagy fűszerezés előtt be kell őket irdalni pár helyen. Kb. 10 perccel azután, hogy beraktam a húst sülni, nekiállok a köretnek. A hagymát apróra vágom, és pár percig párolom a vaj felén, majd hozzáadom a rizst, átforgatom, és 1-2 percig sütöm. Felöntöm a borral, majd ha az egészet beszívta, hozzáadom a zöldségalaplevet, és néha megkeverve megfőzöm. Közben a körtét meghámozom, kivágom a magházát, kis kockákra vágom, és a maradék vajon, nagy lángon pár percig sütöm. Miután a rizs megpuhult, belekeverem a gorgonzolát és a körtét, és lefedve állni hagyom pár percig, amíg a hús elkészül. Ha szükséges, megsózom kicsit, az alaplén és a sajton múlik, hogy kell-e bele. Közben a körte után visszamaradó zsiradékban megpirítom a diót. Tálaláskor a megszórom a dióval a rizst.

2 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Körtetorta kávéval és csokoládéval Egy tavalyi nők lapja konyhából van a recept – kivételesen alig kellett rajta változtatni, hogy működjön. Ez nálam már a szöszmötölés felső határát súrolja, de megérte, mert finom lett, és másnap is tökéletes (hát igen, ket… Tovább
  • Körtés-juhtúrós tészta Még tavaly láttam ezt Mirelle-nél valamikor, azóta többször készült, de csak most fotóztam le. Hangolódtunk már a Karácsonyra ezzel a tésztával :-) Hozzávalók: 15 dkg húsos szalonna 12 dkg juhtúró 3-4 körte … Tovább
  • Körtés-gorgonzolás rizottó Levinél az aktuális kedvenc rizottó, én még nem döntöttem el, bár eléggé esélyes, mindenesetre hatalmas nagy ‘úá’ és hamarosan újra kéne főzni… (ez se gyakori, amit képes lennék akár másnap újra elkészíteni) Hozzávalók: 1 … Tovább
  • Körtés-sajtos melegszendvics Arra jutottunk (és ez kivételesen nem csak nekem, a megrögzött ‘sokkaljobbazöldségmintagyümölcs"’-nek a véleménye), hogy végül is szeretjük a körtét, csak… Csak legyen mellette (ezek közül minél több annál jobb): húsos… Tovább
  • Hamburger grillezett körtével és tárkonnyal A múlt heti bazsalikomos-mozzarellás után ma a grillezett körtés-tárkonyos burger volt a soros a “jegyzetfüzetemből”. Vagy ötletfüzet, vagy ‘must-have-list’, mindegy, a lényeg az, hogy még mindig van rajta pár hamburger-ter… Tovább

3 megjegyzés:

Kata írta...

Ez nagyon jó összeállítás, nálunk is bejött!:)

Lilla írta...

hát igen, igazi klasszikus....

Felhőlány írta...

A sajt és a körte alapból is nagyon jók, de így négyen együtt... :)) Nagyon jó ötlet!