2010. május 25., kedd

Sült csirkecomb körtés-sajtos rizzsel

csirke1

Volt négy csirkecomb a fagyasztóban, és némi gorgonzola a hűtőben, amit némi gondolkodás után a következő formában párosítottam össze. Egy darabig még a gorgonzola-mártáson is gondolkodtam, de aztán arra jutottam, hogy a mártás és pergős rizs párosnál nagyobb favorit nálunk a rizottó jellegű, sajtos-ragacsos rizs. A hússal lehet más vonalat is követni, nem szórakozni a fűszerezéssel, csak bacon-be tekerni, és úgy megsütni. A húsos szalonna is jó barátja a körtének – meg persze fűszerezni és betekerni is lehet...

Hozzávalók:

A körethez:

  • 1 körte
  • 12 dkg rizs (én arboriot használtam)
  • 1 evőkanál vaj
  • fél hagyma
  • kb. 5 dkg gorgonzola
  • fél pohár bor
  • kb. 1 bögre zöldségalaplé
  • (só)
  • 3-4 evőkanálnyi durvára vágott dió

A húshoz:

  • 4 csirke alsócomb lebőrözve
  • szerecsendió, bazsalikom, majoranna, oregánó, só, bors, paprika (az arányuk és mennyiségük azon múlik, ki hogy szereti)
  • 1 evőkanál olaj

Bemelegítem a sütőt (200 fok légkeverés, vagy 220 fok alsó-felső), és előveszek egy kis tepsit. A húshoz való fűszereket egy kis tálkában összekeverem az olajjal, beleforgatom a combokat, a tepsibe teszem, és a tetejükre kenem a maradék fűszeres olajat. Kb. 45 perc alatt megsütöm a húst – ha nagyok a combok, több idő kell, vagy fűszerezés előtt be kell őket irdalni pár helyen. Kb. 10 perccel azután, hogy beraktam a húst sülni, nekiállok a köretnek. A hagymát apróra vágom, és pár percig párolom a vaj felén, majd hozzáadom a rizst, átforgatom, és 1-2 percig sütöm. Felöntöm a borral, majd ha az egészet beszívta, hozzáadom a zöldségalaplevet, és néha megkeverve megfőzöm. Közben a körtét meghámozom, kivágom a magházát, kis kockákra vágom, és a maradék vajon, nagy lángon pár percig sütöm. Miután a rizs megpuhult, belekeverem a gorgonzolát és a körtét, és lefedve állni hagyom pár percig, amíg a hús elkészül. Ha szükséges, megsózom kicsit, az alaplén és a sajton múlik, hogy kell-e bele. Közben a körte után visszamaradó zsiradékban megpirítom a diót. Tálaláskor a megszórom a dióval a rizst.

2 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Körtés-csokoládés minirétes Az első adag még muszájból készült – mit kezdjünk a maradék pár réteslappal, és nincs annyi gorgonzola a világon, hogy az összes itthon lévő körte elfogyjon.Aztán kiderült, hogy nagyon jó. Még szerintem is, pedig én nem szer… Tovább
  • (at least)-5-a-day: 22. nap – Körtés-szalonnás tésztaTömeg:65,2 kg (ááááátok) Reggeli: 2 szelet ropogós rozsos kenyér, uborka, narancslé (2 egység) Ebéd: Körtés-szalonnás tészta* (elfelejtettem mennyi volt a zöldség benne, az tuti hogy az újhagyma 5 dkg volt, na de a körte… t… Tovább
  • Körtés sütőtök leves A sokadik sütőtök leves, most almával/körtével. És curryvel. És pisztáciával a tetején. Hozzávalók: 1 kg sütőtök a sütőben megsütve 1 nagy hagyma 2 körte (vagy alma), meghámozva, kimagozva, felkockázva 1-2 evőkanál curr… Tovább
  • Körtés-csokoládés táska Gyalázatosan egyszerű a recept, a munkahelyünk mellett egy boltban találkoztunk egy körtés-csokoládés péksüteménnyel, és bár én a körtét sajttal, sós ételekben szoktam enni, ez azért… Lecsúszik na. Mit lecsúszik, reprodukáln… Tovább
  • Körtés-sajtos melegszendvics Valami jóféle kenyérből vágok pár szeletet, megkenem olajjal, és forró sütőben pár perc alatt megpirítom. Pakolok rá pár szelet körtét, morzsolok egy kis kékpenészes sajtot, és pár percre visszarakom, hogy a sajt megolvadjon… Tovább

3 megjegyzés:

Kata írta...

Ez nagyon jó összeállítás, nálunk is bejött!:)

Lilla írta...

hát igen, igazi klasszikus....

Felhőlány írta...

A sajt és a körte alapból is nagyon jók, de így négyen együtt... :)) Nagyon jó ötlet!