2010. június 1., kedd

Csokis-kókuszos töltött keksz

Katánál találtam ezt a receptet, sokat nem is változtattam rajta, csak a tölteléket igazítottam az itthoni alapanyagokhoz (és kicsit többet csináltam belőle, mert a nála látott mennyiség nekem nem volt elég, azt hiszem én nagyvonalúbban tömködtem a tölteléket a kekszekbe). Állítólag 4-5 nap után már nem tökéletes az állaga, hát nálunk azt hiszem kb. 36 óra alatt fogyott el az adag, szóval ezt nem sikerült tesztelni.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 8 dkg porcukor
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 teáskanál vanília kivonat

A töltelékhez:

  • kb. 4 dkg kókuszreszelék
  • kb. 5 púpos evőkanál étcsokoládé-lapocska (vagy reszelt csokoládé)
  • rum
  • tej
  • porcukor a tetejére

A vajat kis kockákra vágom, a tészta többi hozzávalójával együtt a nagy aprítóba teszem, és a géppel pár mp alatt “összekeverem” az omlós tésztát. Fóliába csomagolva kb. 1 órára a hűtőbe teszem. Közben a (kicsi) aprítóval egy kicsit finomítok a kókuszreszeléken, majd kanállal hozzákeverem a csokoládé lapocskákat, némi rumot, és kevés tejet, hogy éppen csak összeálljon. A sütőt előmelegítem 180 fokra (légkeveréssel) és egy tepsit kibélelek sütőpapírral. A tésztából 24-28 golyót gyúrok, az ujjammal mélyedést nyomok a golyókba, megtöltöm őket a töltelékkel, és a széleket a töltelékre hajtom. Leírva elég körülményes, de igazából elég triviális a dolog. A megtöltött golyókat kicsit ellapítom, a tepsibe teszem, és kb. 20 perc alatt megsütöm. a kihűlt kekszeket megszórom porcukorral.

24-28 darab lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Spenótos-gorgonzolás gnocchiSe kép, se pontos recept, de azért posztolom, hátha ötletet adok vele másnak, és én sem feledkezem el erről a nagyszerű párosításról. És kb. 10 perc volt az egész ebédfőzés (eleve akkora ‘úá’, hogy itt a helye). Egy ideje van… Tovább
  • Zelleres-kéksajtos mártogatósHamburgerbe, hús mellé, vagy csak mártogatni chipshez, zöldségekhez: Hozzávalók: 5-6 dkg kéksajt (pl. gorgonzola) 3 evőkanál tejföl 1 evőkanál majonéz 1 kávéskanál fehérborecet 2-3 szál zeller nagyon vékonyan felkarikázva A … Tovább
  • Tejfölös-sajtos pogácsa Maxnál találtam ezt a pogácsa-receptet, és azt kell mondjam - az eddigi ezirányú próbálkozásaim alapján -  tényleg ez “A POGÁCSA”. Nekem nem lett annyira szép leveles, mint neki, úgyhogy kénytelen leszek újra megcsinál… Tovább
  • Túrós tojáskrém Magyarul is megjelent a BBC GoodFood. Én már a megjelenés napján beszereztem, és azt olvasgattam a villamoson hazafelé a tornáról. Ez egyébként mekkora “food-geek” dolog, farkaséhesen este recepteket olvasgatni a villamoson… Tovább
  • Ananászos muffin Bedöglött a robotgépem, a habverő, az aprító és a turmix hiánya pedig hatással van a konyhai ténykedésemre. Különösen sütemény/desszert fronton. Kézi habverőm van, meg a két erős kezem. Nincs tejszínhab, csak puding, kevert… Tovább

3 megjegyzés:

Bianka írta...

ÓÓÓ nálad is csodálatos

Kata írta...

Igen mert nálam kibuggyant a töltelék...biztosan nem elég tehetségesen tömködtem bele:) viszont örülök, hogy nektek is ízlett!

Lilla írta...

nekem 1-2nek repedt ki a teteje, az is csak kicsit.
a tejfölt viszont szerintem bővebben mértem mint te, két rendes púpos kanál tejfölt raktam bele, elég lágy és zsíros volt a tészta, de nagyon jól lehetett formázni.