2010. június 25., péntek

Rizskoch-muffin

Nem vagyok egy Stahl Judit-fan. Sőt. Nekem túl sok a vaj és a tejszín (hát ja ilyen is van) és túl szirupos. Elég régen betört a gasztronómiai piacra, én meg annál is régebb óta főzök, de eddig valahogy elkerültek a receptjei. Sosem éreztem késztetést egyikre sem. Most is csak azért van két könyvem tőle, mert a DM-ben elég egyszerű (azaz olcsó, ti. ingyé’ van) szert tenni rájuk a törzsvásárlói kártyának köszönhetően. Van egy muffinosom és egy húsosom, megjelöltem bennük pár receptet, hogy némi változtatással (ált kevesebb zsír, néha kevesebb cukor) jók lehetnek.
Első darab: rizskoch jellegű muffin. Egy dolog fura volt benne, a folyadék mennyisége. 2 tojás, vaj és csak 1 dl tej. a tejberizs alaphoz, ami bele kerül alapjáraton 5 dl tej kell, amit be is szív, miközben kihűl. Bár muffinhoz képest nagyon híg volt a tészta sülés előtt, valószínűleg kellett volna bele még tej, mert kicsit ropogósak maradtak a rizsszemek a sütés végére. Ami viszont nagyon jó volt benne, hogy jó magában is. Utálom a lekvárt, és a normál rizskochot mindig csak cukorral eszem, és érezni rajta, hogy hiányzik mellőle valami folyós. Ehhez is írta recept málnaöntetet, amit nem csináltam meg, és a sok pirult széllel (nem ám papírban sütni! zsemlemorzsával ki kell szórni a 12 formát, úgy a jó) nagyon jó volt magában is.
Azt még meg kell osszam, hogy az embör mit mondott, miután végignézte a muffinos szakácskönyvet. “thai csirkeleves muffin”. aki ismeri a könyvet, szerintem érti.
Hozzávalók:
  • 10 dkg vaj + kevés a forma kikenéséhez
  • 10 dkg cukor
  • 1 vaníliarúd
  • 1 evőkanál vanília kivonat
  • 2 tojás
  • 5 dkg liszt
  • 1 csomag vaníliás tejberizs alap (dr oetker)
  • 1 dl tej (ki kéne próbálni többel is)
  • 1 teáskanál sütőpor
  • zsemlemorzsa
A sütőt előmelegítem 175 fokra (légkeveréssel) és egy 12 lyukú muffintepsit kivajazok, és kiszórok zsemlemorzsával. a vajat pár mp alatt megpuhítom a mikróban, majd habosra keverem a cukorral. A vaníliarudat kettévágom, kikaparom a belsejét és a vajhoz adom. Egyesével belekeverem a tojásokat és a vanília-kivonatot. A tejberizsalapot elkeverem a liszttel és a sütőporral, és pár részletben a vajas keverékhez adom. Végül hozzáadom a tejet, és a muffintepsibe kanalazom. Kb. 25 perc alatt megsütöm, és langyosan vagy hidegen tálalom.

9 megjegyzés:

mandy tarragon írta...

De jó, hogy mondod ezt a DM pontgyűjtést, most néztem meg, nekem is összejött annyi pont, hogy megkaphassam 1 Ft-ért a könyvet :) Köszi.

GasztroRéka írta...

Hát a húsis könyv már nincs. Mert nekem múltkor a muffinost kínálta és az nekem már meg van.:( Ez a receptet én is néztem de nem készítettem még. Nem értem a poént.:(
Egy amarikai szakácskönyben találtam olyan receptet,amit Stahl koppintott.:) Nyilatkozik a mostani Nők Lapjába a boldogságról,érdekes... Semmi bajom vele egyébként,de nem biztos őt kérdezném erről!:)

Lilla írta...

szerintem mindig csak egyféle van, ez a muffinos már elég régóta az aktuális. remélem azért előbbutóbb lecserélik másra.
ropogós-szél faktorban sokkal jobb volt ez mint a hagyományos. bár valószínűleg a normál recept módosításával és muffintepsiben sütésével is el lehetne érni.

Judit írta...

A poént én sem értettem, viszont ebben a könyvben van pár szuper muffin.

Lilla írta...

hát h a könyvben minden muffinosítva van, rigó jancsi, oroszkémtorta, rétes. akkor muffinoítsunk tényleg MINDENT pl a thai csirkelevest :-)

szepyke írta...

Én a könyvet nem ismerem, de sejtem, hogy arról lehet szó, hogy mindenből elkészíti a muffin variációt, így megint van egy új receptje, amiből lassan összeáll egy új könyv.. és hah, szép az élet...

Egyébként, ez tetszik, nekem jöhetne!:)

GasztroRéka írta...

Utána nekem is leesett.:) ... a kókuszos-csokis piskótakocka is.

Lilla írta...

naugye hogy megy ez lányok :-)

Judit írta...

Hát igen!
És mégsem ugyanaz !
Próbáld ki a rigójancsit, a máglyarakást, a krémsajtost, és a túrósrétest. Nem fogod megbánni ! Azután jöhet a thai csirkeleves ! :))