2010. június 25., péntek

Rizskoch-muffin

Nem vagyok egy Stahl Judit-fan. Sőt. Nekem túl sok a vaj és a tejszín (hát ja ilyen is van) és túl szirupos. Elég régen betört a gasztronómiai piacra, én meg annál is régebb óta főzök, de eddig valahogy elkerültek a receptjei. Sosem éreztem késztetést egyikre sem. Most is csak azért van két könyvem tőle, mert a DM-ben elég egyszerű (azaz olcsó, ti. ingyé’ van) szert tenni rájuk a törzsvásárlói kártyának köszönhetően. Van egy muffinosom és egy húsosom, megjelöltem bennük pár receptet, hogy némi változtatással (ált kevesebb zsír, néha kevesebb cukor) jók lehetnek.
Első darab: rizskoch jellegű muffin. Egy dolog fura volt benne, a folyadék mennyisége. 2 tojás, vaj és csak 1 dl tej. a tejberizs alaphoz, ami bele kerül alapjáraton 5 dl tej kell, amit be is szív, miközben kihűl. Bár muffinhoz képest nagyon híg volt a tészta sülés előtt, valószínűleg kellett volna bele még tej, mert kicsit ropogósak maradtak a rizsszemek a sütés végére. Ami viszont nagyon jó volt benne, hogy jó magában is. Utálom a lekvárt, és a normál rizskochot mindig csak cukorral eszem, és érezni rajta, hogy hiányzik mellőle valami folyós. Ehhez is írta recept málnaöntetet, amit nem csináltam meg, és a sok pirult széllel (nem ám papírban sütni! zsemlemorzsával ki kell szórni a 12 formát, úgy a jó) nagyon jó volt magában is.
Azt még meg kell osszam, hogy az embör mit mondott, miután végignézte a muffinos szakácskönyvet. “thai csirkeleves muffin”. aki ismeri a könyvet, szerintem érti.
Hozzávalók:
  • 10 dkg vaj + kevés a forma kikenéséhez
  • 10 dkg cukor
  • 1 vaníliarúd
  • 1 evőkanál vanília kivonat
  • 2 tojás
  • 5 dkg liszt
  • 1 csomag vaníliás tejberizs alap (dr oetker)
  • 1 dl tej (ki kéne próbálni többel is)
  • 1 teáskanál sütőpor
  • zsemlemorzsa
A sütőt előmelegítem 175 fokra (légkeveréssel) és egy 12 lyukú muffintepsit kivajazok, és kiszórok zsemlemorzsával. a vajat pár mp alatt megpuhítom a mikróban, majd habosra keverem a cukorral. A vaníliarudat kettévágom, kikaparom a belsejét és a vajhoz adom. Egyesével belekeverem a tojásokat és a vanília-kivonatot. A tejberizsalapot elkeverem a liszttel és a sütőporral, és pár részletben a vajas keverékhez adom. Végül hozzáadom a tejet, és a muffintepsibe kanalazom. Kb. 25 perc alatt megsütöm, és langyosan vagy hidegen tálalom.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Zöldségcurry kókusztejjel A karácsonyi folyamatos dőzsölés és húsevés után könnyű zöldséges étel kellett. Nem szeretem a csípőset, ezért enyhe curryt használtam, persze aki bírja és szereti, készítse erőssel, vagy tegyen bele némi chilipaprikát az … Tovább
  • Töltött káposztaAllergiás vagyok rá, úgyhogy nem hiszem, hogy egyhamar főzni fogom, de legyen meg a receptje…. Hozzávalók: 90 dkg - 1 kg darálnivaló hús (lehet fele sertés fele marha, vagy csak sertés) 20 dkg rizs 1 fej hagyma … Tovább
  • Babos rizs Véletlenül kibontottam egy doboz babot, elbambultam, és nem néztem meg rendesen, hogy ami a kezemben van az paradicsomkonzerv-e vagy valami egészen más. Ezt a rizs köretet sikerült kitalálni, mint felhasználási módot. Jól … Tovább
  • Nasi goreng A nasi goreng indonéz rizses egytálétel, amit általában reggelire esznek, és az előző napi maradék főtt rizsből készítik. Másfajta zöldségeket is lehet hozzá használni, sőt csirkehússal vagy garnélával is dúsítható, nem cs… Tovább
  • Gombás rizottó A rizottó az egyik kedvenc ételem, gyorsan elkészül, és mindig az évszaknak megfelelőn lehet variálni. És nem utolsósorban nem igényel sem sok edényt, sem különleges konyhai eszközöket. Ezért aztán kb. kéthetente egyszer a… Tovább

9 megjegyzés:

mandy tarragon írta...

De jó, hogy mondod ezt a DM pontgyűjtést, most néztem meg, nekem is összejött annyi pont, hogy megkaphassam 1 Ft-ért a könyvet :) Köszi.

GasztroRéka írta...

Hát a húsis könyv már nincs. Mert nekem múltkor a muffinost kínálta és az nekem már meg van.:( Ez a receptet én is néztem de nem készítettem még. Nem értem a poént.:(
Egy amarikai szakácskönyben találtam olyan receptet,amit Stahl koppintott.:) Nyilatkozik a mostani Nők Lapjába a boldogságról,érdekes... Semmi bajom vele egyébként,de nem biztos őt kérdezném erről!:)

Lilla írta...

szerintem mindig csak egyféle van, ez a muffinos már elég régóta az aktuális. remélem azért előbbutóbb lecserélik másra.
ropogós-szél faktorban sokkal jobb volt ez mint a hagyományos. bár valószínűleg a normál recept módosításával és muffintepsiben sütésével is el lehetne érni.

Judit írta...

A poént én sem értettem, viszont ebben a könyvben van pár szuper muffin.

Lilla írta...

hát h a könyvben minden muffinosítva van, rigó jancsi, oroszkémtorta, rétes. akkor muffinoítsunk tényleg MINDENT pl a thai csirkelevest :-)

szepyke írta...

Én a könyvet nem ismerem, de sejtem, hogy arról lehet szó, hogy mindenből elkészíti a muffin variációt, így megint van egy új receptje, amiből lassan összeáll egy új könyv.. és hah, szép az élet...

Egyébként, ez tetszik, nekem jöhetne!:)

GasztroRéka írta...

Utána nekem is leesett.:) ... a kókuszos-csokis piskótakocka is.

Lilla írta...

naugye hogy megy ez lányok :-)

Judit írta...

Hát igen!
És mégsem ugyanaz !
Próbáld ki a rigójancsit, a máglyarakást, a krémsajtost, és a túrósrétest. Nem fogod megbánni ! Azután jöhet a thai csirkeleves ! :))