2010. június 22., kedd

Újkrumpli gorgonzolás mártással

Gyors hétköznapi vacsora a maradék újkrumpli felhasználására. Akkor azért egy kicsit sikerült a sajt/felvágottas pultos eladó hölgyet kiakasztanom, amikor 5 dkg gorgonzolát kértem (aztán 7,5-öt kaptam sűrű pofavágások közepette). Ahhoz képest, hogy egyre több az egy- meg kétszemélyes háztartás, mindig döbbenetet váltok ki, amikor 5 dkg sajtokat és szalonnákat akarok venni. Inkább rájuk romoljon, ne rám…

Hozzávalók:

  • kb. 75 dkg apró szemű újkrumpli (amit én használtam arra parázsburgonya volt írva)
  • 2 dl tej
  • 1 evőkanál vaj
  • olaj
  • 1,5-2 evőkanál liszt (attól függően ki mennyire sűrű mártást szeretne)
  • kb. 8 dkg gorgonzola
  • 1 marék reszelt fokhagymás keménysajt
  • 2-3 gerezd újfokhagyma

A burgonyát megtisztítom, félbe vágom, és megfőzöm – a villa menjen bele, de ne essen szét, fog még a serpenyőben is puhulni. A sajtmártáshoz megolvasztom a vajat, majd világosbarnára pirítom benne a lisztet, hozzáadom az apróra vágott fokhagymát, átforgatom, majd felöntöm a tejjel. sűrűre főzöm, majd lehúzom a tűzhelyről és belekeverem a sajtokat. Közben egy nagy teflonserpenyőben kevés olajat hevítek, és közepes lángon megpirítom a lecsöpögtetett burgonyát. A meleg sajtmártással tálalom.

3 fős adag.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Vegaburger marinált zöldségekkel Receptversenyt hirdetett a Tokaji Borecet Manufaktúra, az indulóknak öt különböző termékmintát küldtek (amit szerencsére a postás nem próbált meg begyömöszölni a postaládába, hanem felhozta). Nekem a három fűszeres fehérbor… Tovább
  • Sajtos nachos Már egy ideje szemeztem Tücsökbogár nachos receptjével, végre eljutottam odáig, hogy megcsináljam én is, és hát huhhhh…. Nagyon jó lett, és kettőnknek kicsit sok is, úgyhogy a felét befagyasztottam, pedig pusztítottuk elég … Tovább
  • Tejben-vajban főtt csirkecomb Felavattam a szárnyas ételes Stahl könyvemet is. Nekem az édi-bédi stílusa egy kicsit hmmmm, visszatetsző. Nem is tudom hányszor szerepel a leírásban az, hogy “az ici-pici combocskák”. Booooooaaaaaaffff. Gyereknek sem bírom… Tovább
  • “Kínai sült tészta” Nem hiszem, hogy igazából sok köze van Kínához, viszont a kínai kifőzdékben árult zöldséges sült tésztára hasonlít. Néha szoktam hozzá “omlós csirkét” is sütni, de az esetek kb. felében csak magában esszük. De szószos ázsia… Tovább
  • Spárgakrémes tészta Hozzávalók: 30 dkg fettuccine/tagliatelle 50 dkg spárga 3 dl tejszín 1 mozzarella gömb (125 g) 2 gerezd fokhagyma só, bors parmezán A spárgát megtisztítom, 2-3 cm-es darabokra vágom, és a sípokat kül… Tovább

3 megjegyzés:

GasztroRéka írta...

szintén meccshez hi-hi:) Meg nem is beszélve a idősekről akik örülnek ha két szelet sonkát,meg 5 dkg sajtot megtudnak venni. Emlékszem még a Szomszédokban Lenke Néni mindig pontosan tudott mérni...:) ...de ma már sehol sem,még ha 20 dkg-t kérsz akkor sem.
Rám is főzhetnél,ez is nagyon tetszik!:)

Lilla írta...

mondjuk van még pár kedvenc, amikor 1 kilót kérsz és másfélnél benyomnják az "egy kicsit több lett, maradhat"-ot. vagy amikor "én nem tudom mennyi a 10 deka, mutassa meg mennyit szeretne". én tudjam mennyi a 10 deka??? nem én vagdosom napi 8 órában....

Unknown írta...

A hűtőben két hete ide-oda rakosgatott gorgonzola maradék így került karrierje csúcsára. :D