2010. június 22., kedd

Újkrumpli gorgonzolás mártással

Gyors hétköznapi vacsora a maradék újkrumpli felhasználására. Akkor azért egy kicsit sikerült a sajt/felvágottas pultos eladó hölgyet kiakasztanom, amikor 5 dkg gorgonzolát kértem (aztán 7,5-öt kaptam sűrű pofavágások közepette). Ahhoz képest, hogy egyre több az egy- meg kétszemélyes háztartás, mindig döbbenetet váltok ki, amikor 5 dkg sajtokat és szalonnákat akarok venni. Inkább rájuk romoljon, ne rám…

Hozzávalók:

  • kb. 75 dkg apró szemű újkrumpli (amit én használtam arra parázsburgonya volt írva)
  • 2 dl tej
  • 1 evőkanál vaj
  • olaj
  • 1,5-2 evőkanál liszt (attól függően ki mennyire sűrű mártást szeretne)
  • kb. 8 dkg gorgonzola
  • 1 marék reszelt fokhagymás keménysajt
  • 2-3 gerezd újfokhagyma

A burgonyát megtisztítom, félbe vágom, és megfőzöm – a villa menjen bele, de ne essen szét, fog még a serpenyőben is puhulni. A sajtmártáshoz megolvasztom a vajat, majd világosbarnára pirítom benne a lisztet, hozzáadom az apróra vágott fokhagymát, átforgatom, majd felöntöm a tejjel. sűrűre főzöm, majd lehúzom a tűzhelyről és belekeverem a sajtokat. Közben egy nagy teflonserpenyőben kevés olajat hevítek, és közepes lángon megpirítom a lecsöpögtetett burgonyát. A meleg sajtmártással tálalom.

3 fős adag.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Burgonyás-pórés galette – “Végigfőzni a Meatless-t” A könyv galettenek hívja, de szerintem ez a röszti. Mindegy végül is. Krumpli, póré, olaj, liszt. Pár perc és kész a vacsora. Én salátával ettem, Levi kicsit komolyabban, sült nürnbergi kolbászkákkal. De egy szép nagy adag r… Tovább
  • Pizza – “Végigfőzni a Meatless-t” Kicsit féltem, hogy részben teljes kiőrlésű lisztből készül a tészta, biztos az íz helyett a roppant-egészséges-vonal dominál majd, de nem. Mindig egy megoldandó probléma, hogy vasárnap délben, jóga után farkaséhesen és fára… Tovább
  • Brokkolis-sajtos sült tészta – “Végigfőzni a Meatless-t” Kis egyszemélyes hétköznapi ebéd. Megfőztem reggel, elzúztam a suliba, ebédszünetben gyorsan haza, megmelegít, belapátol, vissza a suliba. Még egy kávé is belefért. Mert szerencsére pont jött a busz. :-) Hozzávalók: 10 dkg … Tovább
  • Gombás-kecskesajtos sült tészta – “Végigfőzni a Meatless-t” Újabb sajtos-tésztás sült “cucc”. Mert abból sosem elég. Ez még a szokásosnál is egyszerűbb, mert nem igazi besamel készül, csak el kell keverni a tejet és a lisztet és felforralni. Nincs pirítgatás, összecsomósodás, liszt-o… Tovább
  • Málnás benyomott keksz Egyszerű “benyomott”, málnalekvárral töltött keksz az IKEA süteményes könyvből. Nekem túl édes volt, úgyhogy csak kettőt ettem belőle, de Levi 1,5 nap alatt eltüntette a többit, neki nagyon tetszett. :-)Az eredeti recept bur… Tovább

3 megjegyzés:

GasztroRéka írta...

szintén meccshez hi-hi:) Meg nem is beszélve a idősekről akik örülnek ha két szelet sonkát,meg 5 dkg sajtot megtudnak venni. Emlékszem még a Szomszédokban Lenke Néni mindig pontosan tudott mérni...:) ...de ma már sehol sem,még ha 20 dkg-t kérsz akkor sem.
Rám is főzhetnél,ez is nagyon tetszik!:)

Lilla írta...

mondjuk van még pár kedvenc, amikor 1 kilót kérsz és másfélnél benyomnják az "egy kicsit több lett, maradhat"-ot. vagy amikor "én nem tudom mennyi a 10 deka, mutassa meg mennyit szeretne". én tudjam mennyi a 10 deka??? nem én vagdosom napi 8 órában....

Unknown írta...

A hűtőben két hete ide-oda rakosgatott gorgonzola maradék így került karrierje csúcsára. :D