2010. június 30., szerda

“Zserbó”-nápolyi

Nem vagyok egy nagy ostyalap felhasználó, eddig összesen egyszer vettem, és már akkor eszembe jutott, hogy mi lenne, ha zserbó-szerűen készíteném el, lekvárral, dióval (mogyoróval) és csokoládéval a tetején. Most jött el az ideje :-)

Hozzávalók:

  • 1 csomag 6 lapos ostyalap (90 g)
  • 15 dkg darált dió/mogyoró
  • 8 dkg porcukor
  • baracklekvár
  • kb. 10 dkg étcsokoládé

Az asztalra teszek egy nagy darab sütőpapírt, a diót összekeverem a porcukorral, és a sütőpapírra teszem az első ostyalapot. Megkenem lekvárral, megszórom a cukros dió ötödével, majd rányomom a következő lapot. Folytatom a dolgot, amíg el nem fogy a dió és az ostya. Végül a tetejére is teszek egy darab sütőpapírt (vagy ha elég nagyot téptem le, ráhajtom a fölöslegeset az asztalon lévőről), és pár nehéz könyvet rakok rá. Néhány óráig hagyom préselődni, majd megolvasztom a csokoládét és megkenem vele a tetejét. Miután a csokoládé megdermedt, éles késsel felvágom.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Hullámtorta Van pár kedvenc kajákra vonatkozó angol jelzőm: ‘zingy’, ‘moist’, ‘rich’. Hát erre a második kettő garantáltan igaz. Ami szerintem még nagyon találó, az a ‘heavy cream’. Azt hiszem ilyen felvezető után sejthető, hogy anyag … Tovább
  • “Zserbó”-nápolyi Nem vagyok egy nagy ostyalap felhasználó, eddig összesen egyszer vettem, és már akkor eszembe jutott, hogy mi lenne, ha zserbó-szerűen készíteném el, lekvárral, dióval (mogyoróval) és csokoládéval a tetején. Most jött el a… Tovább
  • Csúsztatott palacsinta Gyakran sütök palacsintát, mert vagyunk annyira gyerekek, hogy akármikor meg tudjuk enni. Most a hagyományos tésztájú, túrós vagy kakaós helyett, egy desszertnek is beillő változatot készítettem. Vaj, sok tojás, macerásabb… Tovább
  • Mogyorós háromszögek Egész napos fejtágításra mentem, és élelmezés ügyben nem akartam kizárólag a büfé kínálatára támaszkodni, ezért még este összedobtam ezt a mogyoróval töltött leveles tésztás finomságot. Kávé mellé, reggelire vagy uzsonnára… Tovább
  • Mogyorógrillázsos keksz Az első Segítsüti füzetből van a recept, Ízbolygó mogyorós kekszét sütöttem meg némi változtatással. Én tényleg szeretni akartam az aszalt áfonyát, de túlságosan mazsolaszerű, az meg huszonakárhány éve felejtős, és kipiszk… Tovább

4 megjegyzés:

Moha írta...

Nagyon jó ötlet, és még sütni-főzni sem kell hozzá!

Névtelen írta...

A párom zserbó-őrült, és ez zseniális ötlet!!!!! ki fogom próbálni!

GasztroRéka írta...

Nekem is van itthon maradék ostyalapom:) és ígértem sütit jövő hétre,ez pont jó lenne!

Lilla írta...

most lehet hogy elindítottam a lavinát :-)