2010. október 5., kedd

Burgonyás pogácsa


Mohánál találtam a receptet. És csak annyit tudok rá mondani, hogy ‘úá’. Egyszerű volt megcsinálni, másnap is finom, könnyű bánni a tésztával, és még hajtogatni sem kellett túl sokat, a megkenés-feltekerés a több kör hajtogatás helyett roppant szimpatikus dolog.
Hozzávalók:
  • 15-18 dkg krumplipüré
  • 30 dkg liszt
  • fél csomag porélesztő (3 g)
  • só, kb. 1 kávéskanálnyi
  • 5 dkg vaj
  • kb. 0,8 dl tej
  • csipet cukor
a kenéshez:
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 púpos evőkanál liszt
a tetejére:
  • szezámmag
  • 1 tojás
A lisztet összekeverem az élesztővel a sóval és a cukorral. A vajat és a tejet addig melegítem, amíg a vaj elolvad, és a krumplipürével együtt a liszthez adom. Pár percig gyúrom/dagasztom, ha szükséges adok még hozzá tejet/lisztet, és letakarva kétszeresére kelesztem. Lisztezett deszkán kinyújtom, a kenéshez szánt vajat és lisztet összekeverem, megkenem vele a tésztát, és feltekerem. Konyharuhával letakarom és kb. 30 percig kelesztem. Kb. ujjnyi vastagra nyújtom, megkenem a felvert tojással, megszórom szezámaggal, kb. 3x3 cm-es darabokra vágom, és sütőpapírral bélelt tepsiben, előmelegített sütőben, 200 fokon (légkeveréssel) megsütöm (kb. 15 perc).
2 tepsinyi lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Cukkinis-répás kínai tészta Hidegen – tésztasalátaként -, és melegen, „hagyományos” zöldséges tésztaként is fogyasztható, ráadásul a szállítást is jól bírja. Tökéletes vacsora vagy ebéd hétköznapra. Akinek ez így kevés, tegyen bele egy kis maradék sü… Tovább
  • Leveles tésztában sült gombás rizs Lehet persze előkelőbb nevet adni neki, a tésztában sült franciául „en croute”, a gombát és a rizst sajnos nem tudom, mert nem tudok franciául. Mindenesetre azt nem árt megtanulni, hogy az „en croute” mit jelent, mert ango… Tovább
  • Spárgás avokádókrém Az avokádókrémet még „magában” is nagyon szeretem, szoktam is elég gyakran készíteni, de így a tavasz legjobb zöldségével, spárgával kiegészítve valami fenomenális. Csodálatosan „zöld” íze van, és a tejföltől és a mogyoróv… Tovább
  • Mézes-mustáros sült csirkecomb Igazán tehetségtelen hentes lennék, nem is érzek magamban lelkesedést ahhoz, hogy nekiálljak csirkecombot csontozni. Úgyhogy megvettem készen a comb-filéket, kb. 5 perc alatt elkészítettem a pácot, aztán némi sütés után be… Tovább
  • Sárgarépás reteksaláta Ez a sárgarépa saláta leginkább a savanyúságokra hasonlít a felhasznált ecetmennyiség, és az elkészítési mód miatt, ami – kiindulva a magyarok savanyúság szeretetéből – sokak számára szimpatikus lehet. Aki azonban szelídeb… Tovább

2 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon guszták

Felhőlány írta...

Harapnivalóan jól néz ki! :) És milyen szép leveles a tészta!