2010. október 12., kedd

Csokoládé fondue

A készletet már megmutattam. Aztán amikor kipróbáltuk, nem készült fotó, túl izgatott voltam hozzá. Pedig csináltunk már csoki-fondüt, igaz nem sokszor, de azt hugi készletével, és hát az azért mégsem pont ugyanolyan. Érthető az izgalmam azért, nem?

Nem egy nagy truváj elkészíteni, komolyabb rákészülést sem igényel (csak némi gyümölcs-vagdosással jár). És valahol azt olvastam, hogy ez a legegészségesebb módja a csokoládé-evésnek, mert így gyümölcsöt is eszik hozzá az ember. Hát ja, amúgy én tényleg nem szoktam gyümölcsöt enni, de ennyi csokit sem, szóval nem tudom, hogy nálam a mérleg nyelve végül is merre áll.

Hozzávalók:

  • 20 dkg étcsokoládé (min. 65%-os)
  • kb. 1,5 dl tejszín
  • 2 evőkanál rum/konyak

mártogatni:

  • friss gyümölcs- pl.: banán, eper, ananász, szőlő stb.
  • aszalt gyümölcsök (nálunk a barack a favorit)
  • babapiskóta
  • és nagyon-nagyon nagy hedonisták még tejszínhabot is kínálhatnak mellé

A gyümölcsöket meghámozom, feldarabolom, és a babapiskótát 2-3 darabba vágom. A csokoládét összetöröm, gőz fölött megolvasztom, és közben tejszínt adagolok hozzá. A tejszín mennyiségét nem mértem, csokoládé- és ízlés-függő is, de még az állványon is lehet hozzá önteni, a lényeg, hogy a csokoládét rendesen, gőz fölött olvasszuk fel, be bízzuk a tálka alatti teamécsesre a dolgot. A tejszínes csokoládét áttöltöm a fondue-tálkába, és a meggyújtott gyertya fölé teszem. Belekeverem a rumot/konyakot, és ha szükséges, akár menet közben öntök még bele tejszínt. A feldarabolt gyümölcsöket/piskótát, tálakban mellé teszem, és kezdődhet a tunkolás…

Nálunk 4-5 fős adag.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Mississippi torta Rengeteg változata létezik, a ’Mississippi mud cake’-nek, azaz a Mississippi iszapjáról elnevezett süteménynek. Az össze változatban közös a rengeteg csokoládé, és a ragacsos töltelék. Egyes források szerint a második vilá… Tovább
  • Kókuszos-csokis muffin Lehet, hogy a közeljövőben meg fognak kicsit szaporodni a muffin receptek, mert az esti iskola vacsoraidőben van, és kell valamit ennem előtte, vagy vinni a szünetre, erre eddig a muffin tűnik a legjobb választásnak, mert … Tovább
  • Csokis muffin Azoknak való, akik szeretik a keserűcsokoládét, mert ez egy durván csokis változat. Valószínűleg meg lehet próbálni tejcsokoládéval is. Kicsit csodálkoztam, hogy nem kell bele tojás, mert szokott kelleni. De remekül működi… Tovább
  • Kávékrémes korongok Nem tudom megunni a leveles tésztából készült süteményeket. Ismét – a már többször bizonyított – házi leveles tésztát használtam. Elég sokat gondolkoztam, hogy mit is kívánok: kókuszt? kávét? csokoládét? A befutó kávés let… Tovább
  • Amarettis-csokoládés torta Egy régi Lajos Mari szakácskönyvben láttam vagy 15 éve az alapját ennek a receptnek, ami sokáig nem hagyott nyugodni, a hozzávalók között ugyanis a következő szerepelt: „15 dkg mogyorós csók” - az meg mi lehet? Most sem tu… Tovább

0 megjegyzés: