2010. október 11., hétfő

Csokolásés charlotte (laktózmentes)

Ez is tipikusan olyan torta, hogy ugyanígy kell “laktózosan” is elkészíteni. De ez most hugi miatt laktózmentesre készült. Mindenki szerint nagyon finom lett, szerinte túl krémes, de ő a tortában jobban szereti a piskótát, mint a krémet (ezzel egy kicsit elüt a többiektől). A leírás elég hosszú, de nem bonyolult az elkészítése, és szerintem nem is kell vele túl sokat szöszmötölni. Előző nap is elkészíthető, és amíg nincs a tetején a tejszínhab, jól is lehet szállítani.

Hozzávalók:

a piskótához:

  • 2 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg liszt
  • fél csomag sütőpor
  • 2 evőkanál hideg víz

A krémhez:

  • 2,5 dl laktózmentes tejszín
  • 20 dkg étcsokoládé
  • 2 doboz (30 dkg) laktózmentes tejföl
  • 1-2 evőkanál cukor
  • 1 csomag habfixáló (alapvetően nem szoktam használni, de a laktózmentes tejszín enélkül még nem verődött fel keményre)

az oldalára meg a tetejére:

  • 2,5 dl laktózmentes tejszín
  • 1-2 evőkanál cukor
  • 1 habfixáló
  • fél csomag (10 dkg azt hiszem) babapiskóta
  • étcsoki-lapocskák (ellenőrizni a csomagolását!)

Először konyharuhába kötöm a tejfölt, hogy kicsöpögjön belőle a savó (néhány óra szükséges hozzá) és megsütöm a piskótát. Szétválasztom a tojásokat, a fehérjét felverem, és a sárgáját habosra keverem a cukorral. Hozzáadom a vizet a cukros tojássárgájához, a sütőport elkeverem a lisztben, és egy 24 cm-es kapcsos tortaformát kibélelek sütőpapírral (csak az alját). A lisztet és a tojásfehérje-habot több adagban a tojássárgájához adom, a tésztát a tepsibe öntöm, és előmelegített sütőben 180 fokon (légkeveréssel) megsütöm. Miután a piskóta kihűlt, és a tejföl kicsöpögött, elkészítem a krémet. Gőz fölött megolvasztom a csokoládét, majd kanalanként belekeverem a kicsöpögtetett tejfölt és a rumot. A tejszínt habbá verem a cukorral és a habfixálóval, és a csokoládékrémbe forgatom. A piskótalapot egy tányérra/tortatálra teszem, köré rakom a kapcsos tortaforma karimáját, és a babapiskótákat középen félbevágom. A torta oldalát kirakom a babapiskóta-darabokkal, és belekanalazom a krémet. Pár órára hűtőbe teszem, hogy a krém megszilárduljon, majd tálalás előtt felverem a maradék tejszínt, a torta tetejére simítom, megszórom étcsoki-lapocskákkal, eltávolítom a tortaformát és tálalom.

24 cm átmérőjű torta lesz belőle.

4 megjegyzés:

Bianka írta...

Csodás, nagyon guszta

Névtelen írta...

Szia,
nagyon tetszik a recept. Meg tudnád mondani, hol lehet laktózmentes tejszínt kapni? Még nem láttunk sehol és jó lenne ezt a receptet kipróbálni.

nagyon köszi :)

Lilla írta...

intersparban, lehet h sparban és kaisersben is mivel egy cég a 3. de az intersparban kb mindenből van laktózmentes (vaj, joghurt tejföl gyümölcsjoghurt túró rudi) lidl (én most is ott vettem) és azt hiszem az auchan-cora-tesco trióban is van. magic milk hűtőpultos, zacskós

Ani írta...

Álomszép!!!