2010. október 15., péntek

Rakott karfiol hús nélkül

A rakott karfiol az egyik legnépszerűbb formája nálunk a karfiolnak. Csak hát ugye az a fránya mosogatás…. Kipróbáltam most egy egyel kevesebb edénnyel operáló változatot, kihagytam a darált húsos réteget, és gorgonzolával dúsítottam a besamelt. Kép nincs, mert a rakott dolgok fotózása ritka bénán megy.

Hozzávalók:

  • kb. 12 dkg rizs
  • 1 hagyma
  • pár evőkanál apróra vágott petrezselyem
  • 1 közepes karfiol
  • 1 teáskanál olaj
  • 6 dl tej
  • 5 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg gorgonzola
  • 1-2 maréknyi reszelt sajt
  • só, bors
  • víz/zöldséglaplé

A karfiolt alaposan megmosom, rózsákra szedem, és kb. 10 perc alatt előfőzöm. Az olajat felhevítem, pár percig sütöm rajta az apróra vágott hagymát, majd hozzáadom a rizst, kicsit megpirítom, és öntök hozzá némi vizet/alaplevet. Kb. úgy főzöm, mint a rizottót, gyakran keverve, és fokozatosan adagolva a nedvességet. Miután a rizs megpuhult, sózom, borsozom, belekeverem a petrezselymet, és egy tűzálló tál aljába simítom. Ráteszem a karfiolrózsákat (ha szükséges, még szétszedem őket kisebb darabokra), és a vajból, a lisztből és a tejből besamelt főzök. A forró besamelbe belekeverem a gorgonzolát, ha szükséges, sózom, borsozom, és a karfiol tetejére kanalazom. Megszórom a tetejét reszelt sajttal, és előmelegített sütőben, 180 fokon (légkeveréssel) addig sütöm, amíg a sajt megpirul.

4 fős adag.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Kukoricás csirke-rizottó Újabb rizottó, ezúttal csirkehússal. A kukorica és a földimogyoró elsőre merész párosításnak tűnt, a szecsuáni csirkén kívül másba nem szoktam földimogyorót használni, de az eredmény igazolta a duó létjogosultságát. Az éde… Tovább
  • Keleti tojásos sült rizs Gyors ázsiai egytálétel. Lehet hússal, hús nélkül, vagy akár rákkal is készíteni, én csak egy kevés húsos szalonnát használtam hozzá. A szállítást és a melegítést is jól bírja, egyszóval tökéletes hétköznapi fogás. Hozzáv… Tovább
  • Vörösbabos-gombás rizottó Vegánok által is fogyasztható rizottó, mert se vajat, se sajtot (se húsokat) nem tartalmaz. Nem vagyok se vegetáriánus, se nagy húsfogyasztó ezért hetente több napon is vegetáriánus ételeket szoktam készíteni. Teljesen jog… Tovább
  • Spárgás rizottó Variációk spárgára: második felvonás (első itt). Ideális azoknak, akik esetleg a spárga állagától irtóznak, és nem az ízétől. A spárga majdnem egésze (vagy akár az összes) összeturmuxolva kerül a rizottóba. Hozzávalók: … Tovább
  • Zöldborsós, csirkés rizottó Rengeteg mirelit borsó van a mini fagyasztómban, ezért folyamatosan borsós ételekben gondolkozom, a nagy töprengésben rájöttem, hogy borsós rizottó még nem volt. Ezen sürgősen változtatni kellett, úgyhogy főztem egy adagot… Tovább

2 megjegyzés:

GasztroRéka írta...

Soha nem készítettem még rakott ételt rizzsel, nálam mindig a krumpli játszik, de ez elég meggyőző! Még mindig várom az esküvői beszámolót!

Lilla írta...

nálunk meg mindig rizses, a karfiol is a cukkini is (paradicsomos darált hússal nyammm) meg a zöldbab is ha nagyon ritkán készül.
a beszámoló meg hamarosan, ma adtam fel a képeslapokat a képekkel hello összeházasodtunk. ha azok beérnek, írok majd :-)