2010. november 14., vasárnap

New York cheesecake aka sajttorta


“Amerikai” napot tartottunk, felavattuk az elektromos grillezőt (nagyon jó, csak kicsit nagy és sokat kell pakolászni hogy elővegyük meg aztán elrakjuk) egy jó kis hamburger-sütéssel, utána pedig ez a meggy-öntetes cheesecake volt a desszert. Levi kb. úgy van a cheesecake-kel, mint a Jóbarátokban Rachel és Chandler, még a földről is megenné. :-)
A szakácskönyvtár sorozat sütemények kötete volt a kiindulópont, amitől 3 részletben tértem el. Philadelphia krémsajt helyett lidl vödrös krémtúrót használtam (sokkal olcsóbb, kevesebb benne a zsír, és a végeredmény ugyanúgy frenetikus), kevesebb cukrot raktam bele, és áfonya helyett meggyből készült az öntet. Egyrészt ez volt kéznél, másrészt jobb szeretem a meggyet.
Levi szerint elértem a maximumot cheesecake témakörben, innentől leállhatok a kísérletezéssel.
Hozzávalók:
az alaphoz:
  • 18 dkg keksz (zabfalatok)
  • 8 dkg vaj
a krémhez:
  • 40 dkg krémsajt/krémtúró
  • 2 tojás
  • 12 dkg cukor
  • 2 evőkanál vanília kivonat
  • 40 dkg tejföl
az öntethez:
  • 25 dkg (mirelit) meggy
  • 6 dkg barna nádcukor
  • 1 púpos teáskanál keményítő
A kekszet aprítóval finomra töröm, összekeverem az olvasztott vajjal és egy 18 cm-es kapcsos tortaforma aljába nyomkodom. A krémtúrót/krémsajtot összekeverem 1 evőkanál vanília-kivonattal, 7 dkg cukorral, és a két tojással. a kekszalapra öntöm, és előmelegített sütőben, 190 fokon 30 percig sütöm (tepsin, nem rácson, mert kifolyik belőle a vaj egy része, és büdös lesz, és sokat kell takarítani utána). Kiveszem a sütőből, 20 percig pihentetem, és a tejfölt összekeverem a maradék cukorral és vanília-kivonattal. A torta tetejére öntöm, és még 15 percre visszateszem sülni. Hagyom teljesen kihűlni, majd pár órára (egy éjszakára) hűtőbe teszem. Az öntethez egy fazékba teszem a meggyet, hagyom kiolvadni, majd összekeverem a cukorral és a keményítővel. Közepes lángon pár percig főzöm, hogy a meggy megpuhuljon, és a keményítőtől kicsit besűrűsödjön a leve. A tortát kiveszem a formából, és a hideg meggymártással meglocsolva tálalom.
18 cm-es torta lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Zabpelyhes, mogyoróvajas csokis keksz A korábban ígért másik Martha Stewart recept – fehérliszt nélküli keksz. Csinálhattam volna nyírfacukorral is, de ezekben a kekszekben nagyon jó az a plusz íz, amit a nádcukor hozzátesz. Az összevágott csokoládé mellé földim… Tovább
  • Vaníliás-kardamomos keksz A múltkori keksz-sütés másik “indulója”. Sosem gondoltam volna, hogy egy egyszerű kinyomós keksz ennyire jó lehet. Felül kell bíráljam a nézeteimet :-) Gyorsan elkészül, csak egy tálra és egy kanálra (vagy egy tálas mixerre… Tovább
  • Duplacsokis keksz (tojásmentes) Szeretek kekszet sütni, csak összekavarom a tésztát egy tálban, a mini-fagylaltos kanalammal (cookie scoop, azaz” keksz-kanál”), kigombócolom egy tepsibe, megsütöm, és már ropogtathatjuk is a jobbnál-jobb házi, vajas kekszek… Tovább
  • Csokis perec Erről csak ilyen sötét, mobilos kép készült. És maga a recept is egy vicc, de igazából nagyon jó. És méltó párja a csokis corn flakes-nek, ami nélkül Nigella szerint nem lehet gyerekzsúrt tartani. Na szerintem enélkül sem. T… Tovább
  • Fehércsokoládés mini-cheesecake Nagyon bírom a “Tiny food Party”-t, az írói azt vallják, hogy falatnyi méretben minden étel sokkal jobb. És tényleg.Ráadásul nagyon jó recepteket mellékelnek ehhez a vezérelvhez. Csipegetnivalókat, szendvicseket, desszerteke… Tovább

4 megjegyzés:

Mézigörl írta...

Kiváló recept, gyönyörű a fotó is! Viszem is...:)))

Elif írta...

Csodás!

Névtelen írta...

Most próbáltam ki ezt a receptet, nagyon bejött mindenkinek, aki kóstolta a végeredményt! Imádjuk! :)

Lilla írta...

:-)