2011. január 24., hétfő

Bazsalikomos-mozzarellás hamburger

Elég rákeresni a blogon a ‘burger’ meg ‘hamburger’ szavakra, és máris kiderül, hogy nagy rajongója vagyok ennek a szendvicsnek. És most a kismillió újévi elhatározás (amit jellemzően nem jan. 1én éjjel szoktam kitalálni, hanem előtte-utána) egyike, hogy kipróbálok mindenféle hamburgert, továbblépek a BLT és a majonéz-ketchup változaton. Le is firkantottam pár kombinációt a jegyzetfüzetembe, ezek között ez volt az első.

A ciabattát én sütöttem (igaz lisztkeverékből), a szósz pedig az IKEÁból van, igaz én is el tudnám készíteni, de roppant olcsón adták, nem lehetett otthagyni.

Hétvégén újabb felvonás következik, ezúttal grillezett körtével és tárkonnyal…

Hozzávalók:

  • 2 ciabatta
  • 25 dkg darált marhahús
  • só, bors
  • bazsalikom, majoranna, kakukkfű, oregánó
  • salátalevelek
  • 1 mozzarella-golyó
  • bazsalikom-mustáros szósz*
  • paradicsomsaláta olajbogyóval**

* joghurt (lehetőleg görög, vagy normál kicsöpögtetve), bazsalikom, mustár, kevés méz és/vagy cukor

** paradicsom, olajbogyó, bár csepp olaj és ecet, bazsalikom, esetleg nagyon kevés (pár kristálynyi) cukor

A darált húst, sózom, borsozom, zöldfűszerekkel ízesítem, alaposan összegyúrom, és két nagy ovális húspogácsát formázok belőle (legyenek kicsit nagyobbak, mint a ciabatta). Grillserpenyőben (vagy grillen) megpirítom a félbevágott ciabattákat, aztán megsütöm a húst. Közben felszeletelem a mozzarellát, elkészítem a mustáros szószt és a salátát. Végül összeállítom a szedvicseket: ciabatta – mustáros szósz – saláta – hús – mozzarella – szósz-ciabatta.

2 fős adag.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Vegaburger marinált zöldségekkel Receptversenyt hirdetett a Tokaji Borecet Manufaktúra, az indulóknak öt különböző termékmintát küldtek (amit szerencsére a postás nem próbált meg begyömöszölni a postaládába, hanem felhozta). Nekem a három fűszeres fehérbor… Tovább
  • “Sloppy joe” Levi csinálta a szülinapomra, teljesen egyedül :-) A tortával kezdte a sütés-főzést (hamarosan felkerül annak is a receptje), az is ment teljesen simán, de azt még annál is egyszerűbbnek nyilvánította. Azaz kezdőknek való r… Tovább
  • Kéksajtos hamburger És akkor lássuk mihez is készült a múltkor a kéksajtos-zelleres mártogatós: tádám… na mi máshoz készült volna, hamburgerhez. A mi legyen a szombati ebéd kérdésre általában elég limitált készletből kapom a választ: hamburger/… Tovább
  • Holnapi menü….. Meg lesz cupcake is, csak azt nem rajzoltam le. Meg ennél egy picit (de tényleg csak picit) “trikkibb” lesz az a burger, de a klasszikus sajtburgert volt most kedvem megrajzolni, nem az általam heckelt fajtákat – ciabatta, … Tovább
  • Zöldfűszeres pulykaburger A legújabb/legutóbbi darab a hamburgereim sorában. :-) A remulád-mártást igen nagy volumenű fejlesztésként értékelem, nagyon jó, sokkal jobb, mint belenyomni egy kis majonézt/mustárt/ketchupöt. Hozzávalók: 25 dkg darál… Tovább

2 megjegyzés:

Lévai Mariann írta...

az a hír járja, hogy mostanában a Ring burger kínálja Budapesten a legfinomabb hamburgereket. én elkészítettem a te receptedet, és szerintem sokkal finomabb lett, mint az övék. gratulálok:)

Lilla írta...

;-D köszi