2011. május 5., csütörtök

Vegaburger marinált zöldségekkel

Receptversenyt hirdetett a Tokaji Borecet Manufaktúra, az indulóknak öt különböző termékmintát küldtek (amit szerencsére a postás nem próbált meg begyömöszölni a postaládába, hanem felhozta). Nekem a három fűszeres fehérborecet tetszik a legjobban, úgyhogy ezek egyikével készítettem egy egyszerű vega fogást. A marinálás nagyon jó hatással van a zöldségekre, magában nekem az enyhén fokhagymás-fűszeres cukkini a kedvencem ebből a trióból. Jó idő és lehetőség esetén természetesen a grillserpenyő helyett faszén fölött is meg lehet sütni.

Hozzávalók:

  • 4 nagy fej csiperkegomba (lehetőleg laposabb és barna)
  • 1 saláta cukkini
  • 1 piros kaliforniai paprika
  • 4 hamburgerzsömle
  • 1 mozzarella-golyó (125 g)
  • 0,5 dl tokaji tárkonyos borecet
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • olívaolaj (1-2 dl)
  • majonéz/mustár/ketchup

A cukkininak levágom a két végét, középen keresztben elfelezem, és zöldséghámozóval vékony hosszú szeletekre vágom. A paprikának kivágom a magházát és az ereit, lemosom a magokat, majd 8 egyforma cikkre vágom. A gombáknak kivágom a tönkjét, és ha nagyon magasak, levágok a “karimájukból” is (egyikre sem lesz szükség). Előveszek egy tálat, amiben az összes zöldség elfér, és beleöntöm az olajat és az ecetet. Alaposan összekeverem, majd hozzáadom a zúzott fokhagymát. Beleforgatom a zöldségeket, és lefedve pár óráig állni hagyom – akkor jó, ha az olaj kb. a zöldségek feléig ér. Közben egy-két alkalommal fordítok a zöldségeken, hogy mindenhol érje őket a fűszeres olaj. A mozzarellát 4  lapos szeletre vágom, a zsömléket kettévágom, és felhevítek egy grillserpenyőt. Először megpirítom a zsömlék vágott felét, félreteszem őket, majd megsütöm a zöldségeket (nem kell alájuk olaj, elég az, ami rajtuk van), és megszórom őket kevés sóval és borssal. Végül összeállítom a szendvicseket, a zsömle mindkét felét megkenem majonézzel/mustárral/ketchuppel, a tetejére cukkini-szeleteket és egy sajtkorongot teszek, az aljára kerül a sült paprika és a gomba, majd óvatosan ráteszem a tetejét. Hasábburgonyával vagy salátával tálalom.

4 fős adag.

0 megjegyzés: