2011. május 5., csütörtök

Vegaburger marinált zöldségekkel

Receptversenyt hirdetett a Tokaji Borecet Manufaktúra, az indulóknak öt különböző termékmintát küldtek (amit szerencsére a postás nem próbált meg begyömöszölni a postaládába, hanem felhozta). Nekem a három fűszeres fehérborecet tetszik a legjobban, úgyhogy ezek egyikével készítettem egy egyszerű vega fogást. A marinálás nagyon jó hatással van a zöldségekre, magában nekem az enyhén fokhagymás-fűszeres cukkini a kedvencem ebből a trióból. Jó idő és lehetőség esetén természetesen a grillserpenyő helyett faszén fölött is meg lehet sütni.

Hozzávalók:

  • 4 nagy fej csiperkegomba (lehetőleg laposabb és barna)
  • 1 saláta cukkini
  • 1 piros kaliforniai paprika
  • 4 hamburgerzsömle
  • 1 mozzarella-golyó (125 g)
  • 0,5 dl tokaji tárkonyos borecet
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • olívaolaj (1-2 dl)
  • majonéz/mustár/ketchup

A cukkininak levágom a két végét, középen keresztben elfelezem, és zöldséghámozóval vékony hosszú szeletekre vágom. A paprikának kivágom a magházát és az ereit, lemosom a magokat, majd 8 egyforma cikkre vágom. A gombáknak kivágom a tönkjét, és ha nagyon magasak, levágok a “karimájukból” is (egyikre sem lesz szükség). Előveszek egy tálat, amiben az összes zöldség elfér, és beleöntöm az olajat és az ecetet. Alaposan összekeverem, majd hozzáadom a zúzott fokhagymát. Beleforgatom a zöldségeket, és lefedve pár óráig állni hagyom – akkor jó, ha az olaj kb. a zöldségek feléig ér. Közben egy-két alkalommal fordítok a zöldségeken, hogy mindenhol érje őket a fűszeres olaj. A mozzarellát 4  lapos szeletre vágom, a zsömléket kettévágom, és felhevítek egy grillserpenyőt. Először megpirítom a zsömlék vágott felét, félreteszem őket, majd megsütöm a zöldségeket (nem kell alájuk olaj, elég az, ami rajtuk van), és megszórom őket kevés sóval és borssal. Végül összeállítom a szendvicseket, a zsömle mindkét felét megkenem majonézzel/mustárral/ketchuppel, a tetejére cukkini-szeleteket és egy sajtkorongot teszek, az aljára kerül a sült paprika és a gomba, majd óvatosan ráteszem a tetejét. Hasábburgonyával vagy salátával tálalom.

4 fős adag.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Mentás, csirkés penne Nagyon finom, nem tudom miért, de nekem az utóbbi időben ez a kedvencem (persze menta nélkül) – pedig sokat, és sokfélét főztem, volt miből választani. Az enyhén mustáros tejszínes mártás, a zöldségek és a csirkehús bármel… Tovább
  • Mézes-mustáros sült csirkecomb Igazán tehetségtelen hentes lennék, nem is érzek magamban lelkesedést ahhoz, hogy nekiálljak csirkecombot csontozni. Úgyhogy megvettem készen a comb-filéket, kb. 5 perc alatt elkészítettem a pácot, aztán némi sütés után be… Tovább
  • Kukoricalepény avokádóval A GoodFood szerint ez egy tipikus ausztrál reggeli (brunch). Sajnos mostanában ritkán érünk rá egy ráérős-kiadós brunch-ra, ezért vacsora és ebéd lett belőle. Hozzávalók: 2 doboz kukorica konzerv (330 g-os) … Tovább
  • Paradicsomos sült rizs Szokás szerint csak akkor jöttem rá, hogy megint lecsó-ízű ételt főztem, amikor a kész rizsről levettem a fedőt. A recepteket olvasva sosem, „rakom össze” magamban, hogy amiben paradicsom és paprika van (akkor is, ha az ka… Tovább
  • Kókuszkrémes zöldségragu Hoztam két doboz kókuszkrémet Hollandiából, mert olcsó volt, és mert nálunk sajnos nem terem minden sarkon (és ahol van ott is drágább). A kókusztej is finom, és intenzív ízű meg minden, de a kókuszkrém… hmmm… a magamfajta … Tovább

0 megjegyzés: