2011. február 7., hétfő

Sajtburger grillezett ananásszal

Azt hiszem lassan ideje áttérnem a taco-ra és hasonlókra a hamburgerekről :-) Azért még van pár ötletem, de lehet, hogy visszább lépek a heti kettőről… Totál fura érzés, hogy a húsfogyasztásom fele marhahús, mondjuk ez a taco-val nem nagyon fog változni, szóval marhák reszkessetek, folytatom a darált marhahús-pusztítást. Persze egy rendes húsevő szemében nyilván szörnyen renegát vagyok, mert nem én darálom a húst (jó vicc, hahaha, pont egy öntöttvas húsdaráló kell nekem, ami ráadásul paraforrás, hogy ledarálom az ujjam, és heti 25 dkg-os mennyiségekről van szó… kizárt dolog, hogy húsdarálót pucolgassak) ráadásul alacsony zsírtartalmú (max. 7%) amikor csak van rá mód.

Levi szerint a házi ciabatta a legjobb hamburger buci, úgyhogy a módszer: 25 dkg ciabatta lisztkeverék péntek este a kenyérsütőgépbe, víz olaj, dagasztás, aztán átteszem egy tálba, lefedem fóliával és éjszakára beteszem a hűtőbe. Reggel Délelőtt kiteszem a pultra, majd miután összeszedtem magam, lisztes deszkán átgyúrom, és ha már nem akar mindenhez odaragadni megmérem. Elharmadolom, kis ciabattákat formázok belőle, majd megsütöm.

Ha hasábburgonyát csinálok a hamburger mellé, akkor úgy időzítem a dolgokat, hogy a buci után mehessen a sütőbe – takarítási, lustasági és egészségügyi megfontolásokból mindig olyan hasábburgonyát szoktunk venni, amit sütőben, plusz olaj hozzáadása nélkül is el lehet készíteni.

Hozzávalók:

  • 2 ciabatta
  • 25 dkg darált marhahús
  • só, bors, Worcestershire-szósz
  • 1 nagy paradicsom
  • 4 ananász karika (optimális esetben friss ananászból)
  • majonéz
  • 2 nagy szelet cheddar (ez gouda volt, mert a cheddart nem ismerte fel a boltban pénztárgép)
  • hasábburgonya, saláta stb.

A darált húst sóval, borssal és Worcestershire-szósszal ízesítem, nagyon alaposan összegyúrom, és két hosszúkás, a ciabattánál kicsit nagyobb húspogácsát formázok belőle. A ciabattákat kettévágom, és száraz grillserpenyőben megpirítom a vágott oldalukat. Oldalanként pár perc alatt csíkosra sütöm az ananászkarikákat, közben felvágom a paradicsomot. Végül megsütöm a húst. Amikor már majdnem megsült, ráteszem a sajtot, hogy legyen módja rendesen megolvadni. Összeállítás: buci-majonéz-paradicsom-sajtos hús-ananász-buci, esetleg még egy kis majonéz a tetejére.

2 fős adag.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Tojáskrémes reggeli burrito Végre egy olyan reggeli, ami sejtésem szerint nem 1500 kcal és nem leszek utána éhes egy óra múlva. Ébredés után egy darabig nincs étvágyam, ezért hétköznap elég soványan szoktam reggelizni, azért nem fogok korábban kelni, m… Tovább
  • Sült csirkés szendvics A “gyors szárnyas ételek”-ben láttam egy hasonló csirkés szendvicset, amit a mi ízlésünkre formáltam. Amúgy más is gyros szárnyasételeknek meg gyros süteményeknek hívja a sorozatot? Na jó én nem, de Levi igen, és kíváncsi va… Tovább
  • Szendvics csirkefalatkákkal Mandy recept-rajzolós játékot hirdetett, ezt a rettentő bonyolult és eredeti szendvicset pedig nem fényképeztem le, mert nem akartam nekiállni a munkahelyi ebédlőben Levi telefonjával a procedúrának. Inkább lerajzoltam. És a… Tovább
  • Zöldfűszeres pulykaburger A legújabb/legutóbbi darab a hamburgereim sorában. :-) A remulád-mártást igen nagy volumenű fejlesztésként értékelem, nagyon jó, sokkal jobb, mint belenyomni egy kis majonézt/mustárt/ketchupöt. Hozzávalók: 25 dkg darál… Tovább
  • Panini Nem gasztro-témájú minden karácsonyi ajándékom (ajándékunk), de azért sok olyan van, amit bemutathatok itt a blogon. :-). Majd írok az új társasjátékról, meg előbb-utóbb kipróbálok valamit Nigella házi-istennős receptjei köz… Tovább

4 megjegyzés:

Bori írta...

Hello, új dizájn :-) Mennyire szükségem lenne egy grillserpenyőre... nagyon guszta!

Lilla írta...

:-) én pirító hiányában a pirítóst is azzal csinálom. annyira kevés pirítós (kenyér) fogy nálunk, hogy nem érdemes venni egyet

GasztroRéka írta...

Nekem jöhetnek a szendvicsek! Nekem sincs húsdarálóm. Anyukámnak volt, de nem használta pár évig és megrozsdásodott.
Állítólag sok vacak van a piacon.
Nálam az a módszer működik, hogy átugrom a henteshez és ledaráltatok annyi húst, amennyi éppen kell.
Ciabatta keverékről nem hallottam, pedig én is nagyon szeretem.

Lilla írta...

itt nincs jó hentes, a piachoz meg lusta vagyok, marad a tescos light marhahús, az eddig mindig jó volt.

ciabatta keverék a lidl-ben meg az aldiban is van (nekünk most aldis van). liszt, kovász ilyenek vannak benne. negyed kilóból 3 kisebb (mint a képen) vagy két nagyobb ciabatta jön ki. és ami nekem a legjobb, nincs benne sok élesztő, azaz nem ég tőle a gyomrom.