2011. március 23., szerda

Spagetti húsgolyóval és sült zöldségekkel

Fénykép nem készült, mert abszolút nem voltam fényképezős hangulatban. Marad tehát (a mindenképp rövid, semmiképp sem szeretnék Victor Hugo-i hosszúságban kalandozni) leírás: nagyobb mogyorónyi húsgolyók, spagetti és zöld pöttyökkel tarkított narancssárga mártás.

A húsgolyókhoz, a már többször bizonyított svéd húsgolyót vettem alapul, nagyon jól kezelhető massza, a húsgolyók felszíne szép egyenletes, és jól formázhatók.

Hozzávalók:

  • 20 dkg spagetti

a húsgolyókhoz:

  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • 5 dkg tejszín
  • 1 tojás
  • só, bors
  • 25 dkg sovány darált marhahús
  • 1 teáskanál szárított bazsalikom

a mártáshoz:

  • 35-40 dkg cukkini
  • 1 nagy piros kaliforniai paprika
  • 1 nagy hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • kb. 1 dl bor
  • 1-1,5 dl tejszín
  • kevés olaj
  • reszelt sajt a tetejére

A húsgolyókhoz a zsemlemorzsát egy tálba teszem, ráöntöm a tejszínt és pár percig állni hagyom. Majd hozzáadom a többi hozzávalót, nagyon alaposan összegyúrom, és kis golyókat formázok belőle. A cukkinit és a paprikát csíkokra vágom, egy tepsibe teszem, meglocsolom kevés olívaolajjal, megszórom a  vékonyan felszeletelt fokhagymával, és 200 fokos sütőben kb. 40 percig sütöm. A sütési idő vége felé elkezdem főzni a tésztát (ill. elkezdem melegíteni a vizet hozzá), és egy (teflon) serpenyőben két részletben kevés olajon megsütöm a húsgolyókat, majd félreteszem őket, és a maradék olajon pár percig sütöm az apróra vágott hagymát. Felöntöm a borral és a tejszínnel, pár percig forralom, majd (egy megfelelő edényben) összeturmixolom a sült zöldségekkel. Ha túl sűrű a mártás, a tészta főzővizéből adok hozzá. Visszaöntöm a serpenyőbe, beleteszem a  húsgolyókat, felmelegítem amíg a tészta készre fő, majd összekeverem a lecsöpögtetett tésztával. Reszelt sajttal megszórva tálalom.

4 fős adag.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Pilóta cupcake aka minitorta/muffin… … azaz “oreo cupcake” magyar módra. Egy ideje szemeztem már ezzel az amerikai blogokon rendre szembejövő süteménnyel, de nálunk nehéz hozzájutni (és akkor is meglehetősen drága), most pedig nem érzek magamban affinitást arr… Tovább
  • “Icebox cake” aka “hűtő süti”Nyilvánvalóan túl sok amerikai food blog-ot olvasok (és végképp túl sokat nézem az apartment therapyt, és azon belül a thekitchn-t), aminek az eredménye a rajongásunk a ‘mac’n’cheese meg a hamburger meg a chocolate chip cooki… Tovább
  • Csirkemellfilé sajtmártással és sütőtökös rizzsel Itt az ősz, megjelentek a dísztökök, a sütőtökök, és a babákat már téli anorákban, sapkában és a babakocsira szerelhető védőizében sétáltatják. Mintha legalábbis –10 fok lenne. Nekem meg kardigánt kellett húzni reggel. Réme… Tovább
  • Stroganoff csirke Finom meg egyszerű, de azt hiszem nem lesz gyakori vendég nálunk, mert a savanyúság-allergiám a jelek szerint növekvő tendenciát mutat, és már az egy adagba jutó 1 ecetes uborka és pár szem kapribogyó is soknak bizonyult. Á… Tovább
  • Penne tejszínes gombával Ez az, amikor a ‘zuram’ megfőzi helyettem/nekem a vacsorát, mert én már csak punnyadni tudok (és a kanapéról vezényelni szóbeli segítséget nyújtani). Ééééédi :-) Hozzávalók: 30 dkg penne 50 dkg gomba … Tovább

0 megjegyzés: