2011. március 7., hétfő

Kávés minitorták

A kapucsínós változatot már többször elkészítettem Nigella házi istennős könyvéből, most a mellette lévő oldalon lévő másik kávés-csokis cupcake volt soron. Igazából meglehetősen nehéz dönteni, hogy melyik a jobb a kettő közül (hasonlít is a tésztájuk rendesen, a mázat pedig megváltoztattam, mert a 3 tábla csokoládét soknak találtam). Talán mindig az, amelyik épp’ van. Arra jutottam, hogy a legjobb vasárnap délutáni desszert a cupcake, vastag csokoládékrémmel a tetején (véletlenül sem cukros vajaskrémmel, az csak édes, meg amúgy is kevésbé zavar a cukorbevitel, ha csokoládé formájában történik, mint ha csak unalmas porcukor).

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 12,5 dkg vaj
  • 12,5 dkg nádcukor
  • 5 dkg étcsokoládé
  • 1 evőkanál kakaó
  • 2 tojás
  • 1 evőkanál instant kávé
  • 12,5 dkg liszt
  • 4 g sütőpor
  • 1-2 evőkanál tej

a mázhoz:

  • 18 dkg étcsokoládé
  • 6 dkg vaj
  • 15 dkg tejföl

A tésztához a csokoládét és a vajat összeolvasztom, belekeverem az instant kávét, és félreteszem kicsit hűlni. Pár perc múlva egyesével belekeverem a tojásokat, majd beleszitálom a kakaót, a lisztet és a sütőport. Végül a tejjel lazítom, és papírral bélelt muffintepsibe kanalazom. Előmelegített, 200 fokos (légkeverés) sütőben 15-20 perc alatt megsütöm.  A mázhoz összeolvasztom a csokoládét és a vajat, és miután hűlt egy kicsit, belekeverem a tejfölt. A muffinok tetejére kanalazom, dekorcukorral vagy csokoládés kávészemmel díszítem.

12 darab lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Császármorzsa Nekem nincsenek a császármorzsához kapcsolódó gyerekkori emlékeim, vaníliaillatú nagymamás uzsonnákról, és friss baracklekvárokról. Viszonylag későn ismerkedtem meg ezzel az étellel, mert kíváncsi voltam, mi az, amiért ann… Tovább
  • Nektarinos tejespite Annyian megénekelték már, jöjjön az én verzióm. Tejespite, azaz előkelő néven: clafoutis. Csupa hétköznapi hozzávaló kell hozzá, nagyon gyorsan elkészül, és nincs, aki ne szeretné. A tökéletes családi desszert. Bármilyen g… Tovább
  • Gombás omlett Újra iskolába járok, csak most nem hétközben délelőtt okosodom, hanem esténként, és szombaton, túlnyomórészt ebédidőben. Ezért rendes reggelit kell készítenem, hogy ne korogjon a gyomrom előadáson. Nem szeretnék én lenni a… Tovább
  • Gombás-sonkás sült tészta Sokszor marad mindenféle alapanyagból 5-10-15 dkg, ami önmagában nem sok mindenre jó, különösen, ha nem 1 főre kell főzni. Ennek a sült tésztának az alapja a megfőtt olasz tészta, és a sajtos besamelmártás, ezt aztán minde… Tovább
  • Sajtos kiflik Mennyei, omlós sós kiflik – bableveshez, uzsonnára, vagy csak úgy… Ebből a mennyiségből 48 darab lesz, kisebb létszám esetén fél adagot érdemes sütni, mert frissen a legjobb. Hozzávalók: A tésztához: 70 dkg liszt … Tovább

0 megjegyzés: